кадър от Да обичаш Винсент

кадър от „Да обичаш Винсент“

„Тотална обсесия“

Така българската художничка Елизабет Христова, която е сред творците, създали „Да обичаш Винсент“ описва работата си по проекта.

Уникалният анимиран филм пресъздава живота и смъртта на един от най-великите художници за всички времена – Винсент Ван Гог, чрез анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандарният и абсолютно иновативен подход (за който ви разказахме повече тук) предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим на 26 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Това ще е единствената прожекция на филма, в рамките на фестивала.

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор.

Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че:

„не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”.

Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за „Оскар” тази година.

Още за българското участие на Киномания 2017:

50 филма от доброто българско и световно кино гледаме на Киномания 2017

Черните комедии на Клуни и Макдона

Само ден след откриването на Киномания на 16 ноември, зрителите ще видят режисираният от Джордж Клуни филм „Субурбикон” (Suburbicon). Първата прожекция е на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа и е по оригинален сценарий на братята Коен, към който се присъединяват Джордж Клуни и Грант Хеслов.

кадър от „Субурбикон”

Мрачната сатира е с участието на Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък, Глен Флешлер и Алекс Хасел, като в началото в главната роля е трябвало да бъде самият Джордж Клуни, но впоследствие в образа влиза Деймън.

„Субурбикон” ни превежда през задния вход на предградията от 50-те години, за да покаже какво се случва когато американската мечта се срине. Идиличното съществуване на общността с бели къщички и добре поддържани дворове изведнъж е пропукана, повличайки вълна от шантаж, отмъщение и предателства. Деймън и Мур са идеален тандем, пресъздаващ специфичния тон на филма, съчетал нарастващ съспенс, много черен хумор и ироничен социален коментар.

кадър от „Субурбикон”

Световната премиера на „Субурбикон” беше на кинофестивала във Венеция, където наградата за най-добър сценарий отиде при филма „Три билборда извън града” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), който също ще видим на Киномания 2017.

Режисьорът Мартин Макдона („Седемте психопата”, „В Брюж”) създава интелигентна трагикомедия, изпълнена с черен хумор, непредсказуеми обрати и великолепни актьорски изпълнения.

кадър от „Три билборда извън града”

Филмът е за страдаща майка, която тормози местната полиция, за да привлече вниманието на съгражданите си върху липсата на напредък в издирването на убиеца на дъщеря й.

Подобно на „Субурбикон”, продукцията блести с внушителен актьорски състав, включващ: Франсиз Макдорман, Уди Харълсън, Сам Рокуел, Питър Динклейдж, Аби Корниш и др. „Три билборда извън града” може да видим в кино „Люмиер Лид” на 25 ноември от 20:45 часа.

кадър от „Три билборда извън града”

Макдона е познат на българската публика и с театралните си пиеси, които са поставяни у нас, като: „Пухеният”, Самотният запад”, „Бившата мис на малкия град” и др.

Скандалният „Матилда“ и още три интригуващи руски филма

Вече покрилият се със скандална слава филм „Матилда” на режисьора Алексей Учител ще можем да видим на Киномания 2017 г. Прожекцията е на 18 ноември, 19:00 часа в зала 1 на НДК.

кадър от „Матилда“

Филмът проследява любовната афера на бъдещия император Николай II с красивата балерината от полски произход Матилда Кшесинская. Когато бащата на Николай – император Александър III умира, синът му осъзнава, че свободата да обича, когото иска е приключила. Официалният период на траур още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад.

кадър от „Матилда“

„Матилда” разбуни духовете в Русия и доведе до множество забрани и актове на насилие от редица православни активисти, твърдящи, че филмът петни името на монарха, който е свален от власт по времето на Октомврийската революция от 1917 и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква.

Друг филм за саможертвата и лишението , в който също става въпрос за балерина, е „Болшой”, който ще видим на 26 ноември от 13:30 часа в кино „Люмиер Лидл”. Съвсем млада балерина се подлага на жертви и унижения, за да сбъдне мечтата си – да играе на сцената на Болшой театър. Дейстивето във филма се развива на фона на великолепната музика на Чайковски, а персонажите са изиграни от истински балерини.

кадър от „Болшой“

Ерата на първите” пък разказва за съветския космически полет от 1965 г., при който легендарният космонавт Алексей Леонов осъществява първото излизане на човек в открития Космос. Всичко сякаш върви по план, но внезапно радиовръзката е прекъсната… Филмът може да се види на 18 ноември от 12:30 часа в кино „Люмиер Лидл”.

кадър от „Ерата на първите”

Сред руските заглавия в селекцията на Киномания е и „Pro любов. Само за възрастни” на колектива от режисьори: Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Филмът е продължение на касовия хит „Про Любов“ и разказва различни кратки истории за любовта – този път с фокус не как да я открием, а как да задържим любовта. Дали с добрина, дали с готвене, дали чрез сексуални практики или размяна на партньорите…

Във филма участва талантливият американски актьор Джон Малкович, а в останалите роли са: Фьодор Бондарчук, Анна Михалкова, Ингеборга Дапкунайте, Гоша Куценко, Виктория Исакова, Равшана Куркова, Максим Матвеев.

кадър от „Pro любов. Само за възрастни“

„Pro любов. Само за възрастни” ще има само една прожекция в рамките на Киномания – на 19 ноември от 18:15 часа в кино „Люмиер Лидл”.

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”. Онлайн резервации може да направите ТУК

Още за Киномания 2017:

Акценти и пълна програма на Киномания 2017 (която ще ни зарадва с ексклузивни прожекции на “Блейд Рънър“ на Ридли Скот, “Формата на водата” на Гийермо дел Торо и др.)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук