хореографът Тражал Харел ни гостува със зрелищен пърформансНа 24 ноември в ДНК за пръв път ще гостува един от най-авторитетните и иновативни млади творци на нашето време – хореографът Тражал Харел.

„Какво би се случило ако воуг артистите от Харлем се включат в представленията на постмодернистите от Джъдсън Чърч през 1963?“

Въпросът задава Тражал Харел в Judson Church is Ringing in Harlem (Made-to-Measure)/Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church (M2M), който можете да гледате на 24 ноември (петък) от 19:30 часа.

Тази хипотетична ситуация, използвана за вдъхновение и отправна точка в  спектакъла, създава един екстравагантен сблъсък между минимализма на Джъдсън Чърч и пищността на воугинг културата, който поставя под въпрос собствените ни разбирания за раса, класово общество, сексуалност и богатство.

Judson Church is Ringing in Harlem (M2M)/Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church (M2M), е работа, която се адаптира към различни пространства, в които бива представяна.

Тражал Харел съумява да подреди тази необичайна и неочаквана среща между воугинг културата и постмодерния танц. Вместо да пресъздава усещането на контракултурата от късните 60-те, той поставя тялото отново в центъра на сцената като сърцевина, около която Аз-ът може да се формира или да функционира като пресечна точка, която настоява за различност.

Въпреки това, Харел не се задоволява просто с реконструирането на въображаема историчност – той иска да предизвика съвременния зрител, като го постови на предела между тези два свята и му предложи История, интерпретирана през призмата на тялото.

По време на гостуването си в ДНК, Тражал Харел ще направи и уъркшоп за професионалисти, студенти и артисти, работещи във всички сфери на съвременните изкуства. Това ще се случи в четвъртък (23 ноември) от 18:00 до 21:00 часа.

„Може би на спектакъла” и „може би на обекта” са двете теми, които са в основата на естетическите периоди, върху които се фокусира хореографската и перформативна практика на Тражал Харел. В работния семинар, той ще води участниците през траекториите на своята работа като ползва видео, снимков материал и текстове, за да изследва тези две „може би теми” в диалог, провокиран от интересите на участниците.

Припомняме си кадри от гостуването на хореографа у нас през 2015 г.:

Билети

Билетите вече са в продажба на цени от 8 и 12 лв. и могат да бъдат закупени от Билетен център – НДК, както и на място в ДНК, час преди началото. Резервации за спектакъла се приемат онлайн.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук