Ара Маликян

На 28 февруари в Зала 1 на НДК българските меломани ще се срещнат с изкуството на прочутия ливанец с испански паспорт и арменска кръв – гениалния цигулар Ара Маликян

„Нямам търпение да споделя музиката си с публиката в София“,

споделя виртуозният цигулар, дни преди пристигането си у нас. И допълва:

„Днес мога да си позволя да работя единствено с хора, които наричам свои приятели. Не се качвам на една сцена с човек когото не харесвам“.

А поради големия интерес към концерта „Невероятната история на една цигулка“, организаторите от „БГ Саунд Стейдж“ пуснаха за продажба допълнителни билети – на втори балкон на Зала 1, където цената за билет варира от 40 до 60 лева.

Ара Маликян и „Невероятната история на една цигулка“

През последните десет години той се превърна в истински феномен не само в Испания, но и в цял свят. Днес виртуозният музикант е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, но е концертирал във всички световноизвестни театри в света – солово или със симфоничен оркестър.

След последните две години на постоянни турнета с албума си „15“, през които Маликян разкриваше пред публиката житейските и музикалните си патила, отново цигулката е тази, която го вдъхновява за нов репертоар събран в диска „Невероятната история на една цигулка”.

В този двадесет и пети поред негов диск главен герой е цигулката. Цигулка, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадне при малкия тригодишен Ара, когото баща му – също цигулар, е научил да свири и с която двамата стават неразделни.

Заедно откриват Паганини и заедно пътешестват през годините и през жанровете – от класиката до рока, фламенкото и поп-музиката.

Една невероятна история, с която ще можем да се запознаем на 28 февруари 2017 година – само два месеца след световната премиера на диска на 28 декември в Кралския мадридски театър.

Кой е Ара Маликян

Роден е през 1968 г. в Бейрут, Ливан.

Баща му е арменец и цигулар любител, от когото малкият Ара се учи да свири главно в духа на ливанските мизикални традиции.

На 12 години той вече има солидна подготовка, а на 15 е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен да учи със спипендия от германското правителство.

Реалността, в която попада в Германия надминава очакванията му – неговите усилия да просперира в академичната музикална среда му носят бърз успех.

По-късно продължава обучението си в музикалното училище в Лондон, като в същото време получава уроци от преподаватели като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След живота си в Лондон Ара избира за свой постоянен адрес Испания, където вече близо 20 години намира повече топлина и слънце, които истински импонират на темпераментния му характер. Популярността му носи нови успехи и гениалният изпълнител е канен не само да концертира, но и да записва за саундтраци от филми на Карлос Саура и Педро Алмодовар, работи и с култовата испанска група „Чамбао“.

Първият му самостоятелен концерт в България с неговата група е организиран от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж.

Билетите на цени от 40 до 100 лева са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (29%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (0%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук