корицата на Проклятие или Господ има други планове за теб„Прояклятие или Господ има други планове за теб“ е вълнуваща  семейна история, която се развива в различни крайща на света, започнала през 50-те години на миналия век и продължила до наши дни.

Чрез преживяванията на главните герои, белязани от  много емоционални рани, сексуални авантюри, любов, омраза и дори от смъртта на главния герой,  авторката,  Бойка Николас, ни кара да се замислим дали всичко е съдба или е въпрос на личен избор.

Въпреки  сюжетната линия, интересното  в „Проклиятие  или Господ има други планове за теб“, е че всяка една от главите  е същевременно отделен и самостоятелен разказ. Това е една книга, която никога не свършва, защото с края й се отваря началото за размисъл върху личната история на всеки един от нас.

Проклятие или Господ има други планове за теб

МАВЪРЪТ

В една друга безлунна нощ, Бяна щяла да разбере, че Намерението било нещо като бутона за достъп към паралелните светове. Тайната или вълшебната пръчица, която превръщала желанията в реалност. Да, най-сетне Баяна осъзнала, че златната рибка се нарича Намерение. Именно то разбивало всички граници в човешката глава, защото те съществували единствено и само там…

Защото в онази безлунна нощ, единствено и само с намерението, тя успяла да намери своята изчезнала дъщеря, която не била виждала от шест месеца в един град от шест милиона жители.

– Но как? – щеше да я попита години по-късно една приятелка.

– Единствено и само с Намерението! – щеше да ѝ отвърне майката на Ника.

Първо, преди да излезе от вкъщи вечерта, Баяна плака дълго и отчаяно.

След това, когато обикаляше по улиците в търсене на Ника, продължаваше да плаче изтерзана от мъка.

Часове по-късно продължаваше да издирва Ника, без да престава да плаче, но вече не отчаяно, а с твърдото Намерение да я намери – тук и сега!

Един час по-късно, щеше да продължава да броди, да реве и да дири своето дете по улиците на мегаполиса, но с още по-твърдото Намерение да я отведе вкъщи още тази нощ!

Жената, дошла от Балканите, беше много сърдита на Господ, затова започна да крещи, без да я интересуват късните минувачи:

– Господи, защо ми причиняваш такова страдание? Защо на мен? Защо избра мен и дъщеря ми? Защо точно тя? Как мислиш, че мога да издържа на тази мъка? Защо си толкова жесток, Господи?

Гримът ѝ, размазан от сълзите, се стичаше по страните, зелените ѝ като маслини очи, се взираха с отчаяна надежда във всеки минувач, разрошените ѝ от вятъра къдрици, приличаха на антени в тъмнината.

Хората виждаха как минава една елегантна и луда жена с размазан грим, с пепитено палто и барета, под която се опитва да скрие терзанието си.

Токовете на кожените ѝ ботуши, нейният плач и викове разкъсваха безлунната нощ.

Минаваше лудата Баяна, която търсеше детето си в един огромен град и в един богаташки квартал, където хората никога не говореха за истинските си чувства.

Минаваше и стъпваше уверено, защото имаше цел – да намери Ника.

Изведнъж ѝ се стори, че чу един глас, който ѝ каза:

– Не ти го причинявам аз. Всичко, което се случва е резултат от действията на много хора. Оттук нататък в твоя живот за теб, Баяна ще има „преди това“ и „след това“. Животът ти „преди“ и животът ти „след“…

„Преди и след това“ – думите не преставаха да кънтят в ума на Баяна.

Изведнъж в тъмното различи силует на мъж, тя се приближи и видя, че е мургав, може би идваше от далечния свят на Пирамидите… Със силата на цялото си Намерение, Баяна се обърна към чужденеца, сграбчи го за ръката и извика:

– Кажи ми, къде е дъщеря ми! Къде е?

Мавърът, изплашен пред това море от сълзи и лудост, отвърна:

– Каква дъщеря? За кого ми говорите?

– За моята изгубена любов, Ника. Кажи ми къде е тя!

Мюсюлманинът я гледаше стреснат и с разрешени от недоумение очи:

– Но как ме намерихте?

Баяна за малко да му каже истината, че го беше срещнала единствено и само благодарение на твърдото си Намерение да намери Ника – тук и сега, но си помисли, че може би нямаше да я разбере…

Коленичи пред този мъж, от друга раса и култура, целуваше ръцете му и плачеше. Той стоеше вцепенен, без да разбира какво се случва. Полудялата от мъка Баяна изрече:

– Не знам от къде си, нито кой си. Но сигурно там, откъдето идваш, те чака една майка, като мен и затова те умолявам, кажи ми, къде е моята Ника, защото сърцето ми прошепна, че го знаеш.

Мавърът потъна за миг в океана от мъка, който бушуваше в откритите очи на тази жена със светла душа и бяла кожа.

– Тя стои на колене пред мен, пред един „Господин Никой“, пред един нелегален имигрант! – мина му през ума.

След което взе ръцете ѝ, помогна на Баяна да се изправи и каза:

– Станете, Госпожо, ще Ви кажа къде да намерите дъщеря си!

За авторката

Бойка Николас е завършила испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Има Магистърска специалност по „Литературна критика“ и „Испаноамериканска Литература“.

Член е на Съюза на българските писатели. Бойка Николас е двуезична, владее еднакво добре испански и български език, а осен това говори италиански, руски и английски.

От малка пише поезия и проза, като печели редица литературни конкурси за младежи. На 13-годишна възраст публикуват първите й разкази и стихотворения в специализирани издания.

Писателката е живяла и работила, като журналист, университетски преподавател  и Директор на Катедра по Испански  в „Народен Университет на Никарагуа“ в Манагуа. Тя е автор на учебник „Испанската норма и никарагуанския говор“.

Бойка Николас е Председател на Неправителствена Организация със седалище в Мадрид и София, която  е посветена на хуманитарни каузи, социална интеграция на хора в неравностойно положение и междунородно сътрудничество. Тя е работила също като междукултурен посредник /медиатор/ и учител по испански към Община Мадрид.

Нейната книга „Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам“, написана на испански и издадена на испански, английски и български език, е бестселър и авторката  е чест гост в телевизионни  и радио предавания. Романът й „Проклятие или Господ има други планове за теб“,  написан и издаден първо на испански език, е селектиран  да влезе в  конкурс на Амазон за 2017 г., а в последствие е преведен и издаден на  английски и българки език.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук