Мислите ли, че има човек, способен да накара най-известните личности на 50-те и 60-те години на миналия век да скачат?

От Ричард Никсън, дукът и дукесата на Уиндзор, през Салвадор Дали, до Мерилин Монро, Грейс Кели, Одри Хепбърн, София Лорен и Бриджит Бардо

Всъщност има. Той е фотографът Филип Халсман (Philippe Halsman). И не само ги кара да скачат (по около 200 пъти до получаването на съвършения кадър), а и вярва, че по този начин разкрива истинските им лица.

Кой е Филип Халсман

Филип е роден в Рига, Латвия, през 1906 г., в еврейско семейство. Баща му е зъболекар, а майка му директор на гимназия.

На 15 години е, когато открива старата фотографска камера на баща си, а проявяването на първата си снимка в банята у дома изживява като „чудо“.

Когато е 22-годишен, баща му загива по време на екскурзия в австрийските Алпи, а Филип е обвинен за убийството му. Освободен е благодарение на международна кампания, организирана от сестра му, със застъпничеството на редица интелектуалци, сред които Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд.

Бърза да замине за Париж и да се отдаде на фотографията. Скоро е забелязан от списания като Vogue, Vu, Voila и работи за тях до спешното си заминаване през 1940 г. За да избяга от нацизма и да се събере със семейството си в Ню Йорк, му е издадена американска виза с помощта на Елианор Рузвелт и отново на Айнщайн.

В Ню Йорк отново работи за големи списания. Най-открояващо се е сътрудничеството му със за сп. Life, за което снима забележителните 101 корици.

Филип Халсман и неговата Jumpology

През 1949 г. фотографът получава поръчка от сп. Life да снима 8 млади момичета, започващи кариерата си на актриси.

Сред тях той откроява Мерилин Монро, макар никой друг да не е особено впечатлен от нея. Филип Халсман обаче се оказва прав в интуицията си и само 3 години по-късно Мерилин е звезда, за която от списанието му иска фотосесия.

Филип я кани на снимки в студиото си и, както вече му е станало привичка, след фотосесията я моли да подскочи няколко пъти, докато той щрака.

Когато обаче й обяснява, че по този начин смята да достигне до по-дълбоки и искрени пластове от личността й, тя отказва да повтори експеримента. 5 години по-късно Мерилин скача повече от двеста пъти в търсене на „перфектния скок“.

Тя вече е част от започната през през 1950 г. Jumpology.

В края на всяка фотосесия, поръчана от някое списание, фотографът моли заснетата вече знаменитост, така между другото, да подскочи. И пак. И пак. Докато не му се стори, че е уловил „нещото“.

Единствената техника, която използва, е камерата си Rolleiflex и електронна светкавица. А експериментите си обяснява така:

„Тогава вниманието на човека е насочено най-вече към самия скок, маската пада и се появява истинският му образ.“

View this post on Instagram

Dancer Edward Villela #edwardvillella #jump #grace

A post shared by Philippe Halsman (@philippe_halsman_official) on

Филип Халсман и Салвадор Дали

„Може ли да ме направиш да изглеждам като Мона Лиза“,

пита Салвадор Дали все още не особено известния фотограф Филип Халсман.

Той може. И така се ражда 40-годишно впечатляващо с артистичните си резултати сътрудничество.

„Когато се нуждаех от зрелищен или известен персонаж за снимки, Дали винаги беше насреща. А когато на него му хрумнеше екстравагантна идея за трудна за реализация снимка, аз се опитвах да я направя“, спомня си фотографът.

Такава е и една от най-известните фотографии на всички времена (според сп. Life) – портретът Dali Atomicus.

Името е инспирирано от картината на Дали Leda Atomica, която може да бъде видяна в кадъра, в дясно зад двете котки. Композирайки фотографията Филип Халсман овесва от тавана триножник, още една картина на Дали и малко столче. Съпругата му държи стол, така че и той да изглежда във въздуха.

Следва сложна хореография:

Един асистент брои. На „три“ друг излива кофа с вода, а трети хвърля три котки във въздуха.

На „четири“ Дали скача, а Халсман снима. След това отива в тъмната стаичка да проявява, а асистентите бършат водата и утешават котките. Ако не е доволен от кадъра обаче, всичко се повтаря.

Котките, водата и Дали политат 28 пъти. Самият Филип Халсман твърди, че няма пострадали котки и си спомня , че след шест часа снимки, животните се чувствали превъзходно, а хората искали да умрат.


Източник и снимки: © Halsman Archive
philippehalsman.com

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (75%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (25%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук