корицата на "По-здрави бебета" на Магдалена Пашова

Първите стъпки в родителството повдигат много въпроси: Кои са истинските и полезни храни сред многото хранителни продукти на пазара? От какви хранителни вещества се нуждае бебето? Кога и как да започнем със захранването?

Как да приготвяме домашна храна на бебето, без това да ограничава времето ни с него?

На тези и много други въпроси, свързани с кърменето, захранването и избора на храна, дава отговор второто допълнено и преработено издание на „По-здрави бебета“ от един от най-популярните нутриционисти в България – Магдалена Пашова.

По-здрави бебета

Магдалена Пашова

Увод

Когато започнах да изучавам нутриционистика[1], все още не знаех, че това ще се превърне в моя професия и призвание. Осъзнавах значението на храната за здравето и бях объркана от огромното количество напълно противоречаща си информация за това кое е здравословно и кое не. Да консумирам ли месо, или не? А млечни продукти? Да закусвам или да не ям нищо до обяд? Да готвя или да ям само сурова храна?

С партньора ми планирахме да имаме дете и исках да намеря отговора на тези и още много въпроси, преди да стана майка. Обучението ми в Канадския институт по холистично хранене (CSNN) промени много от разбиранията ми за храната и храненето, а промените, които осъществих в собствения си хранителен режим, ме направиха по-здрава и заредена с енергия откогато и да е било преди.

Започнах да практикувам активно професията си малко след раждането на дъщеря ми, вдъхновена от желанието да помогна на повече хора да открият ползите за здравето от пълноценното и балансирано хранене. Разработих специални програми за бъдещи родители, бременни жени, майки и малки деца, защото осъзнавах огромната нужда от информация за храненето през тези периоди, както и трудностите, с които се сблъскват младите родители днес. 

За книгата

Реших да напиша тази книга, за да споделя опита си и да помогна на повече родители не просто да осъзнаят значението на храната за здравето на децата си, а и да им бъда полезна в избора на храна през ключовите първи две години от живота на детето им.

Книгата е посветена на храненето през първите две години не само защото те са основополагащи, а и защото през тези години ние, родителите, имаме най-пряко влияние, избирайки какво и как да ядат децата ни. По-късно се намесват други фактори и влияние, като институции (ясли и детски градини), общество (детски центрове и площадки), маркетинг на вредни детски храни, а и самото дете става по-самостоятелно в поведението и избора си на храна. Съвсем естествено подходът в храненето след втората година се променя и е тема на друга книга.

В Първата част на настоящата книга ще научите повече за това как храната влияе на детското здраве и защо изграждането на хранителни навици започва много преди детето да може да се храни самостоятелно. Ще научите какво означава истинска храна, и ще се запознаете с основните хранителни групи, от които се нуждаят децата, за да са по-здрави. Поотделно ще се спрем на времето, предхождащо раждането на детето, на значението на кърменето, на същинското захранване между 6 и 12 месеца, както и на храненето на прохождащото дете между 12 и 24 месеца. Последната глава на Първа част е посветена на холистичното отношение към детското здраве, включващо други значими фактори, като движение и игри, стрес, сън и почивка.

Втората част на книгата е с практическа насоченост. В нея ще откриете съвети за приготвяне на домашна храна за заети родители, насоки за подбора, пазаруването и приготвянето на основните групи храни и примерни рецепти, подходящи както за деца между 6 и 24 месеца, така и за цялото семейство. В края на Втора част ви предлагам примерна схема за захранване с информация за уменията за хранене, енергийните потребности, последователността на въвеждане на нови храни и примерно разпределение на дневните хранения за всеки от периодите 4 – 6 месеца, 7 – 8 месеца, 9 – 12 месеца и 12 – 24 месеца.

*

В настоящата глава ви предлагам разнообразие от бързи и лесни за приготвяне рецепти, подходящи за бебета и прохождащи деца. Рецептите са дадени в няколко групи, включващи зеленчукови и плодови пюрета, яхнии със и без месо, каши и пастети, супи, десерти, напитки и храни за ядене с пръсти. Повечето рецепти с изключение на пюретата, характерни за първите седмици на захранването, са подходящи и могат да се приготвят в по-големи количества за цялото семейство. Приготвянето на бебешка храна не изисква точни мерки и теглилки, както например сладкарството. Грамажите, които посочвам в рецептите, са по-скоро ориентировъчни и не е задължително да разполагате с кухненска везна, за да ги изпълните. В много от рецептите използвам за измерване мерителна чаша и мерителни лъжици. Този метод на измерване не е напълно прецизен, но е по-бърз и удобен, а и както споменах, в ежедневното готвене не е необходимо да следвате стриктни грамажи. Стандартната мерителна чаша е с обем 250 мл, а мерителните лъжици обикновено се продават в комплект супена лъжица, чаена лъжица, ½ чаена и ¼ чаена лъжица. Такива можете да закупите от повечето магазини за домашни потреби. При изпълнението на рецептите може да замените някои продукти с други, ако не разполагате с едните или не сте ги въвели още в менюто на бебето. Бъдете експериментатори и не забравяйте, че най- важната съставка в приготвянето на бебешка храна е вашата майчина любов!

Бебешко къри с пиле (11+ месеца)

Детската храна не бива да е безвкусна. Добавянето на подправки отваря света на детето за нови вкусове и му помага да бъде по-експериментаторски настроено към храната.

  • 150 гр пилешко филе
  • 1 малка глава лук
  • 1 жълта или червена чушка
  • 100 гр тиква
  • ¼ ч.л. пресен джинджифил, настърган (по желание)
  • ½ ч.л. сладко къри
  • ¾ чаша костен пилешки бульон
  • ¾ чаша кокосово мляко

Нарежете всички зеленчуци и месото на дребни кубчета. На дъното на дълбок тиган разтопете малка бучка гхи. Добавете лука и чесъна и задушете за 1 – 2 минути. Прибавете месото и останалите зеленчуци и разбърквайте добре за още 2 минути. Изсипете в тигана подправките, бульона и кокосовото мляко, изчакайте да заври и оставете да къкри под похлупак 15 – 20 минути до готовност на месото.

Пъстра заешка яхния (9+ месеца)

Заешкото месо е лесносмилаемо от бебета, а в България не е трудно да се намери домашен заек. За ваше улеснение можете да закупите цял заек, да го сварите в подсолена вода и да разделите месото и бульона на 4 – 5 части, които да замразите и да използвате в различни супи и яхнии, подобни на тази:

  • сварено месо от ¼ заек, нарязано на ситно
  • 1 стрък праз лук
  • 1 червена чушка
  • 1 малка тиквичка
  • 1 морков
  • 8 – 10 шушулки зелен боб без лико
  • 3 – 4 стръка прясна мащерка
  • 1 – 2 дафинови листа
  • 1 л костен бульон или вода (можете да използвате водата, в която е врял самият заек)

Почистете и нарежете всички зеленчуци на ситно. Сложете бульона заедно с подправките в подходяща тенджера на котлона. Изчакайте да заври и добавете зеленчуците. Намалете котлона и оставете да къкри 15 минути. Отстранете тенджерата от котлона, добавете месото и разбъркайте.

Преди сервиране отстранете мащерката и дафиновия лист. Яхнията е подходяща за цялото семейство. Ако решите да я използвате само за бебето, можете да я разпределите в няколко бурканчета и да я съхраните чрез метода на вакуумиране.

„Ризото“ с киноа и зеленчуци (7+ месеца)

Киноата е сред първите зърнени храни, които можете да предложете на бебето си. Тя е единственото растение, съдържащо аминокиселини за синтезиране на пълноценен протеин. Същата рецепта можете да приготвите с ориз басмати и с просо.

  • 150 гр киноа
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 4 с.л. грах (може замразен)
  • 1 малка тиквичка, нарязана на кубчета
  • 1 малка глава лук
  • ¼ скилидка чесън
  • 3 – 4 зрели домата, обелени и нарязани на кубчета

Сварете киноата за 15 минути във вода или бульон, като 10 минути преди края добавете граха.

Междувременно в дълбок тиган загрейте малка бучка гхи и задушете лука и чесъна за 1 – 2 минути. Добавете доматите, изчакайте соса да заври и оставете да къкри на тих огън за 10 минути. Добавете сварената киноа към соса и разбъркайте добре, преди да сервирате.

Фритата с тиквички (12+ месеца)

  • 1 малка тиквичка
  • 1 червена чушка
  • 4 яйца
  • 50 гр сирене
  • 3 – 4 стръка магданоз

Настържете тиквичката, а чушката нарежете на ситно. Разбийте яйцата с вилица и смесете със зеленчуците, магданоза и натрошеното сирене.

Изсипете на дъното на намазана с гхи тавичка и запечете за 20 – 25 минути.

Фритата е подходяща за цялото семейство.

[1] Наука за храненето – от английската дума nutrition.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (63%)
  • забавна (13%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук