Играчка, създадена по рисунка на българко дете

10-годишната Мира със своя чуден, летящ дакел-еднорог

Летящ дакел-еднорог? Симпатичен е, нали?

При това е победител! Един от 10-те в глобалния конкурс на ИКЕА за детска рисунка.

Рисунката принадлежи на 10-годишната Мира, която се състезава с още 70 000 деца от цял свят и беше избрана на финалния кръг във Швеция.

За първи път българско дете е сред победителите във „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, който за трета поредна година ще превърне рисуваните герои на 10 деца от целия свят в лимитирана серия плюшени играчки с добра кауза.

„Това куче е фантастично, изглежда сякаш може едновременно да танцува балет и да лети.

Формата на главата и изражението му са право в десетката“, коментира Бодил Фритьофсон, продуктов технолог в ИКЕА – Швеция.

Останалите победители в конкурса с кауза

Финалистите

Ето какво споделя Бодил Фритьофсон за участието на деца от цял свят:

„Количеството е наистина изумително. Светът няма да има недостиг на артисти и дизайнери в бъдеще: някои от рисунките са истинско произведение на изкуството.

Вижда се, че децата намират най-лесно пътя към фантазията и този конкурс е точно за това. Да позволи на децата да мечтаят неограничено. Без да копират или да бъдат напътствани, пълна свобода в действие.“

Десетте плюшени герои, сред които има също бухал с форма на яйце, щастлив паяк и синя птиценинджа, ще бъдат част от благотворителната инициатива „Време е за игра, време е за добри дела” на ИКЕА през 2017 г.

За всяка продадена играчка в периода на кампанията, Фондацията на ИКЕА и ИКЕА България отделят средства в полза на проекти, които подкрепят правата на децата по света и у нас да играят и да се развиват.

„Много се радвам, че Мури ще се превърне в истинска играчка и ще помогне на толкова много деца по света. Доброто живее във всеки, просто трябва да го видиш.

Пожелавам на всички малки художници да следват мечтите си и да рисуват повече“ , каза Мира.

Благодарение на играчките, продадени в рамките на кампанията, миналата година бяха набрани 21,5 милиона евро, които ще подкрепят хиляди деца по света. У нас за последните четири години инициативата събра общо над
140 000 лева за проекти на УНИЦЕФ България. Набраните средства осигуряват домашен уют в девет центъра в подкрепа развитието на малки деца и деца и семейства жертви на насилие, създадени от УНИЦЕФ в пет български града.

Снимки: ИКЕА

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (19%)
  • вдъхновяваща (12%)
  • любопитна (8%)
  • забавна (8%)
  • гореща (12%)
  • щура (8%)
  • необикновена (12%)
  • плашеща (8%)
  • обезпокоителна (8%)
  • дразнеща (8%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук