"Франкенщайн" в Театър София

Когато се откажеш от любовта. Когато я зачеркнеш и заклеймиш. В името на егото. В името на разума. В името на самия себе си.

„Франкенщайн“ е история за живот без любов и за търсенето на любов.

За капаните на самотата. За отмъщението. И най-вече – за раждането и смъртта.

Новата постановка на Стайко Мураджиев и Театър София по романа на Мери Шели „Франкенщайн“ прави един наистина оригинален прочит на (не)познатата история и ни припомня изконните закони на природата.

За „Франкенщайн“ в Театър София

Модерната сценография и костюми (дело на Марина Райчинова), силните текстове и пленяващата актьорска игра ни отнасят в света на едно Създание (Калин Врачански) и неговия създател (Росен Белов).

Изключително изпипан е начинът, по който се проследява „очовечяването“ на Създанието – първите му думи, чувството му на самота, желанието му за любов и мъст и най-вече – решителността, с която тръгва да преследва целите си. Защото То е Създание, но носи в себе си най-тъмните страни на човека. Не по-малко завладяващ е и пътят на учения – през лудостта на това да извършиш немислимото и егоцентризма на интелекта до сблъсъка с творението си, бунта на разума и примирението.

Фотограф: Гергана Дамянова

Препоръката

“Франкенщайн” е вашата постановка, ако… ви трябва емоционално предизвикателство, търсите нещо ново, искате модерна философска приказка, готови сте да се потопите в един мит за малформациите и абнормалността, не се страхувате от истории за смъртта, любопитни сте какво се случва, когато природните закони бъдат нарушени.

…А на излизане от салона в главата ми се въртеше един от „вечните“ въпроси, повдигнат в пиесата – грешни ли сме от самото си създаване или се раждаме чисти и непорочни и само от нас зависи какви ставаме след това?.. И колко вярно е, че любовта е като да се хвърлиш от скала.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук