Алонсо в Театър София

Постановката „Алонсо” е една от премиерните на Театър София този сезон (заедно с „Франкенщайн”, за която вече ви разказахме).

Тя ще ви накара да се смеете от сърце, докато героите разплитат пъзела на сложните си взаимоотношения със смелото съдействие на един необикновен помощник, хванал съдбата в свои ръце… или по-скоро лапи.

Знаем, че кучето е най-добрият приятел на човека. Да, но не и когато става дума за Алонсо – мексиканско куче от (непроизносимата) порода шолоицкуинтли, което има доста категорична позиция по отношение на хорските изневери и фалшивите приятелства.

Така, четириногият любимец вместо лоялно да пази тайните, които знае, подтиква своите хора да отворят очите си за истината, която, уви, както често се случва, не е особено приятна.

За автора и пиесата

Пиесата на нашумелия австрийски комедиен автор Щефан Фьогел се занимава с класическите теми за семейните отношения, изневярата и приятелството. Все въпроси, по които винаги ще е актуално да се пише, макар и с времето да става все по-трудно, поне ако се търси оригиналност.

Е, Фьогел – с над 20 комедии зад гърба си, които се играят в редица европейски държави – е намерил вълшебния ключ. В „Алонсо” той представя всички тези вечни теми през погледа на един герой, който, първо – е куче, и второ – физически дори не участва на сцената.

Още по-интересно става на сцената на Театър София. С пиесата се захваща талантливият любител на комедията Марий Росен, който събира блестящите (и доказали се!) актьори Стефания Колева, Лилия Маравиля, Пламен Манасиев и Ириней Костантинов.

Предизвикателствата на/пред режисьора на Алонсо в Театър София

Макар и в оригиналния си вариант пиесата да не предполага актьорите да сменят ролите си по време на спектакъла, режисьорът Марий Росен решава да предизвика квартета на сцената, като им възлага задачата да влизат в кожата на повече от един персонаж.

Така Стефания Колева и Лилия Маравиля се редуват в представянето на женските образи Трикси Валк и Ребека Шултайс, а Пламен Манасиев и Ириней Константинов в мъжките образи – Райнер Шултайс и Лео Валк. По този начин режисьорът на свой ред майсторски се справя и с предизвикателството, което стои пред него, а именно – как да представи една на пръв поглед банална история по запомнящ се начин. Доказателство за отличната работа на екипа идва от самия Фьогел, който при посещението си в България толкова харесва прочита на Марий Росен, че му гласува доверие да прави каквото пожелае.

Признавам, че „Алонсо” напълно надмина очакванията ми. Този спектакъл показва, че дори и с класически рецепти може да се приготвят екзотични блюда. Точно като тези на кулинарния вълшебник Лео. Опитайте и вие!

А ето и поканата на режисьора Марий Росен:

Представете си едно жонглиране с две двойки.
Изчерпваме възможните комбинации.
Накрая единият от играчите се отказва.
Kазано с много малки букви и на чужд език: middle class, middle finger, ass.
Всичко останало, което знам за Алонсо
предпочитам да ви го покажа.
Приятно гледане!

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (50%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (50%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук