Минавате покрай витрината на (богатия на събития и усмихнати хора) Cush.BAR и виждате момиче, което… лежи зад нея, в дървено заграждение, полупритворило очи, бавно мачкащо листа хартия, докато не ги оформи на топчета.

Какво ще си помислите? Не, не си е загубила ума.

Тя е един от артистите, взели участие в тазгодишното издание на фестивала SOFIA UNDERGROUND.

Сварваме полякинята Zofia Kuligowska (Зофя Кулиговска) насред 81-вия час от пърформанса й (траещ общо 100!) и, макар че видимо е много уморена, тя се съгласява да ни разкаже повече за концепцията му, наречена Leminiscate Lazy Eight:

(видеото е със субтитри на български език)

Още за пърформънса Leminiscate Lazy Eight на Зофя Кулиговска и Мачей Бернатович

Как да докажем, че времето е илюзия, която не съществува извън света, създаден от човешкия мозък?

Съществува минало (памет), бъдеще (въображение) и настояще (съзнание), които Зофя импулсивно решава да представи с мачкането и разгъването на хартията, по време на самия пърформанс.

Концепцията Leminiscate Lazy Eight „си играе“ с идеята за времето и идеята за любовта, дори с любовта към времето. Осъществява се в продължение на 100 часа, през които Зофя не напуска бара (и почти не излиза от заграждението си), разговаря с хората, които проявяват интерес към случващото се и изкуството й, допълва идеите си (с помощта на приятеля си Мачей Бернатович) в крачка.

Ето как започва всичко:

Снимки: Ursula Schachenhofer

… и как продължава, час след час:

Снимки: Филип Сидеров

Още за Зофя Кулиговска и Мачей Бернатович

Зофя Кулиговска е завършва магистърска степен по графичен дизайн и пърформънс в Университета по изкуствата в Познан. Работи най-вече в областта на пърформънса. Нейни творби са представяни в Полша и в чужбина (Interakcje 2014, Театрален фестивал Малта 2014, SAVVY Contemporary 2014, PARADOX 2015). Организатор е на културни събития, участвала е в редица международни проекти. Участвала е в изложби в цял свят. Наградена е със стипендия от Община Познан (2016 г.) и работи в Музея за модерно изкуство във Варшава.

Мачей Бернатович е завършил музикално училище. Следвал е математика и информатика във Варшавския университет, където се дипломира през 2007 г. В периода 2008 – 2014 г. свири на бас китара в групата Plug&Play. Има участия в пет театрални спектакъла на любителския театър „59 минути” във Варшава. Създава видео-арт и инсталации. Leminiscate Lazy Eight е неговия дебют в пърформънса.

Още за SOFIA UNDERGROUND

SOFIA UNDERGROUND е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма.

Основан е от художествения критик Руен Руенов (1958-2011) през 1997 г., когато се провежда в подземията на НДК като разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс прогама – реакция на социалните кризи по това време. От тогава (с малки прекъсвания в ежегодната си реализация) фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена.

Артистите, представяни в ежегодните издания на фестивала, са включвани в програмата чрез кураторска селекция, базирана на отворена покана. Всяка година фестивалът представя български и чуждестранни артисти, едновременно значими фигури в сферата на пърформанс арта и съвременното изкуство на локално и международно ниво, както и дебютиращи артисти и студенти.

А ние обещаваме да го следим по-отблизо!

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (22%)
  • вдъхновяваща (22%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (11%)
  • щура (0%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук