Тихо, но с любопитство и нетърпение, пристъпваме в Тишинавтика. Това е заглавието на серия от сетивни концерти, създадени като копродукция между Института за изследване на Тишината и Театър на сетивата София.

Тишинавтика

Сетивният концерт е нов жанр, смесващ театъра и музиката в едно необичайно преживяване. Това е концерт с уникална, възникваща на момента, дълбока музика и публика, която преминава през сетивно-театрално предверие с цел да утихне, да изостри сетивата си и да се потопи в едно фино измерение преди срещата си с Тишината. Сетивните концерти имат театрален елемент, въвличат публиката в история, в преживяване, правят я съучастник на произведение на изкуството, което възниква тук и сега.

Тишинавтика има своята красива предистория. Театърът на сетивата е донесен в Европа от колумбийския антрополог Енрике Варгас (Teatro de los Sentidos) в края на миналия век. В България Театърът на сетивния Лабиринт е представен за първи път през 2006 г. от уелския режисьор и изследовател Юън Бриок (Theatr Cynefin) – пряк ученик на Енрике Варгас.

Благодарение на сътрудничеството между него и сдружение “БИВЕДА” се организират серия от творчески семинари и уъркшопи, в които първата група от български артисти е обучена в метода на сетивния театър. Днес, ядрото на тази група (Театър на сетивата София) е част от Европейската мрежа за контекстуално ориентирани изкуства – The Republic of the Imagination, и има зад гърба си реализирани редица представления и социално-артистични проекти.

За Тишинавтика разговаряме с Михаил Димов артистичен директор на Театъра на сетивата София, визионер, художник, писател, world music диджей, артист в най-широкя смисъл на думата, тишинавт (изследовател на Тишината).

Михаил Димов – артистичен директор на Театъра на сетивата София

Михаил Димов – артистичен директор на Театъра на сетивата София

Разкажете ни една градска легенда. Някоя от тези, които сте сътворили, заедно със зрителите…

Градски легенди са нашите спектакли-портали, които могат да бъдат посетени само от няколкостотин  души ( с ударение на втората сричка). Тези посещения определено оставят следи. „Терминал ∞”, „Институт за изследване на Тишината”, „Пеперуда в камбана”, „CREAtorium” , „Сън в съня” са някои от имената им.

Моменти от „Сън в съня“

Какво всъщност е театър на сетивния лабиринт? Има ли място за тишината в него?

Театърът на сетивния Лабиринт е портал към многомерно магично пространство, в което всеки намира  това, за което е дошъл, и което е в състояние да преживее и възприеме към настоящия момент. Тишината в много е важно условие това да се случи. Тишината е океан, а лабиринтът е кораб спускащ се към дълбините й…

Кае е древното и кое съвременното в този театър-лично преживяване?

Ритуалът, архетипите, езикът, телата са древни. Технологията и машините са съвременни. Тишината е отвъд времето.

Как решихте да изплетете пътя му в България? 

Не ние вървим по пътя , а пътят върви по нас. Посоката се мержелее в далечината където изкуството се превръща в живот и животът става изкуство.

„Островът на тишинавтите“ на Беглика Фест 2017

Учудва ли ви понякога публиката с начините, които намира, за да „усети“ и „изживее“ представленията ви?

Огромната част от преживяванията в Лабиринта се случват на сцената във вътрешното пространство на посетителите и затова най-необичайните от тях вероятно остават незабележими за външно око.

Правите сетивен театър и за деца. Различна ли е тяхната сетивност по време на подобен интерактивен процес?

При нас е отворено за деца от 6 до 106 години. Всъщност „дете” е състояние на духа, изразяващо се в огромна отвореност и доверие. Лабиринтът определено търси и открива детето у своите посетители.

Каните известни творци, които обаче  – на вашата сцена-лабиринт – са извадени от обичайния контекст, в който сме свикнали да ги виждаме. Те как приемат тази другост?

С облекчение, интерес и радост. Извън кутията те стават отново деца  – свободни, играещи, будни за настоящия  момент  – тук и сега.

Какво предстои на Тишинавтика? Поканете ни в някой от следващите си лабиринти!

През декември ще имаме отново голям Лабиринт в София, на място, което до края ще запазим в тайна. Следете sensorytheatresofia.com

БЛАГОдарим за въпросите! До скоро!

В сетивен лабирнт на Тишинавтика може да попаднете по време на седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театърНа 12 ноември, неделя, от 18:00 часа, в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ), София, бул. „Черни връх“ 2.

Още за седмия ACT Фестивал за свободен театър:

“Временна реалност”: 7-мото издание на ACT Фестивал за свободен театър ще ни напомни, че всеки миг е откритие

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук