Ален Бене в България

Ален Бене в България

Той има красива и малко позната професия. При това, кръщавана с различни имена –  художник в киното, кино художник, арт(истичен) директор, филмов дизайнер.

Самият Ален Бене (Alain Bainée) казва за себе си и колегите си:

„Винаги опитвам да използвам названието дизайнер на продукция, защото поставям работата ни над очевидното декориране и подреждане на интериори.

Преди всичко ние създаваме визуалната концепция на филма – от дизайна на светлината и цветовата гама до чашата, която държи главната героиня“

Кой е Ален Бене

Французинът Ален Бене е архитект по професия. В началото на 90-те се мести да живее в Испания, „за да смени въздуха“. Работи като арт директор, предимно в рекламата. Докато Педро Алмодовар не му доверява дизайна на „Кика“.

Оттогава Ален Бене се е посветил на киното, а името му стои в надписите на дълъг списък от филми, сред които „Вики, Кристина Барселона“, „Транссибирски експрес“, „Механикът“, „Снежанка“ (за който през 2013 г. е удостоен с наградата „Гоя“ – испанския еквивалент на „Оскар“).

В момента е в България, защото работи по филма на американски режисьор. Тук е за трети път.

През 2014 г., отново в България, създава дизайна на „Никой не иска нощта“, копродукция между Испания, Франция и България. Филмът, вдъхновен от живота на изследователя Робърт Пиъри, е избран да открие 65-тото издание на международния филмов фестивал Берлинале през 2015 г.

Миналата година пък е номиниран в 9 категории за наградите “Гоя” и печели 4 от тях – за Най-добро ръководство на продукцията, Най-добър оригинален саундтрак, Най-добър дизайн на костюми, Най-добри грим и коса.

В главните роли са носителката на “Оскар” – Жулиет Бинош, младата японка Ринко Кикучи, носителят на “Златен глобус” Гейбриел Бърн, синът на Дж. Д. Селинджър – Мат Селинджър и българският актьор Велизар Бинев.

Всъщност продукцията е трябвало да бъде заснета на Северния полюс. Но логистични и финансови затрудения карат екипа да потърси алтернативен вариант. Бене вече е снимал в България и се решава на много рисковото начинание да премести външните снимки в студио. Целият сняг, лед и бури в студията на Бояна. През юни.

Прожекцията на „Никой не иска нощта“, в рамките на  24-тата Седмица на испанското и иберо-американското кино, ни показа, че това е възможно. А Ален Бене разкри на българската публика как се случва магията на киното.

Във видео интервю, филмовият дизайнерът говори за лудостта в професията си, за мечтите, работата с Педро Алмодовар, любимите си ленти…

Среща с Ален Бене,

дизайнер на филмите „Кика“,“Машинистът“, „Вики, Кристина, Барселона“, Снежанка“, „Никой не иска нощта“

(видеото е със субтитри на български език в настройките):

 

Още едно видео интервю с испански кино творец, заснето по време на 24-тата Седмица на испанското и иберо-американското кино, може да видите тук:

Хосе Луис Герин: Музите не се нуждаят от образование (видео интервю)

 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук