София Филм Фест за учащи – Есен 2017

Да си различен и да отстояваш себе си, да се стремиш към свобода, да се влюбваш, да си част от общество и да те е грижа. Такива са темите в есенната селекция на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”, включваща 15 заглавия.

кадър от Гуча!

„Гуча!” на режисьора Душан Милич е филмът, който ще открие есенното издание още на 10 септември. Историята е „Ромео и Жулиета” по сръбски, с много музика (изпълнена и записана от най-добрия сръбски духов оркестър  – на Бобан и Марко Маркович!) и комични моменти, а прожекцията ще е на открито. Мястото е ОКИ – Дом на културата „Искър”, бул. Кръстю Пастухов 23, до езерото в квартал Дружба. Начало – 20:30 часа.

Белгийският крал

„Белгийският крал” на режисьорския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс ще бъде представен два пъти в есенната програма – на 15 септември на открито пред Културен център Люлин (бул. Захари Стоянов, бл. 324-325 , до входа на 33 ОУ, начален час – 20:30) и на 25 септември в Дома на киното. Почти изцяло заснет в България, той ще даде възможност за среща с актьорите Нина Николина и в Валентин Ганев, изпълняващи ключови роли в киноразказа за екстравагантното пътешествие през Балканите на кралската свита.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, превърнал се в любим на поколения българи, ще има специална прожекция на открито в двора на 103 СУ „Васил Левски” в квартал Филиповци на 16 септември. Неговият режисьор Стефан Командарев наскоро представи последния си филм „Посоки”, получавайки международно признание в Кан и Сараево. Началният час на прожекцията на „Светът е голям…” е 20:30 часа.

Безбог

„Безбог” на Ралица Петрова, донесъл на България отличието „Златен леопард“ от Локарно, ще има своята среща с младежката публика на 4 декември. Прожекцията ще се състои броени дни преди церемонията по връчването на Европейските филмови награди, за които филмът е номиниран.

Нарастващият интерес към документалното кино е причина за присъствието на три родни заглавия. Колоритният, но нелек живот извън софийските предели е тема и на трите филма:

Пустиняци

„Пустиняци” на режисьора Цветан Драгнев за реалността в северозападна България;

Хляб и зрелища

„Хляб и зрелища” на емблематичното трио Джеки (Георги Стоев), Джони (Георги Пенков) и Чарли (Христо Илиев) за ромската махала в Кюстендил;

Пощальонът

„Пощальонът” на Тонислав Христов за живота в покрайнините на България и търсещите убежище бежанци.

„Куче” и „Синът” на младите режисьори Владимир Петев и Христо Симеонов са двете късометражни заглавия в програмата. Филмите са носители на най-голямото отличие в категорията си „Златна роза“ – съответно през 2015 и 2016 г.

Другата страна на надеждата

Две са финландските заглавия. „Другата страна на надеждата” на Аки Каурискамки е актуален филм за срещата между северната европейска реалност и бежанец от Сирия, за топлината и съпричастието, които споделят добрите хора, независимо от това какъв е произхода им.

Лични впечатления от филма сме описали тук:

“Аз, Даниел Блейк”, “Лудетини” и “Другата страна на надеждата”: хумор, топлина и отчаяние в 3 разтърсващи филма, които тръгват по екраните у нас

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен е прекрасна история за силата на любовта, заснета в черно-бялата гама, но излъчваща сила и чар, каквито подобават на един истински виртуоз на боксовия ринг.

кадър от Перфектни непознати

Италианското кино присъства с филма на Паоло Дженовезе „Перфектни непознати” – филм за четирима приятели, жените им и неразкритите тайни, които дебнат в ежедневието. Какво се случва, когато отворим „черната кутия” на нашето съвремие – мобилния телефон.

кадър от Тони Ердман

Немското кино е представено с особено силна доза хумор – „Тони Ердман” на Марен Аде, абсолютен фаворит на Европейските филмови награди през 2016 година и номиниран за чуждоезичен Оскар. Отново абсолютно актуален – за съвременния млад човек, стремящ се към кариера и все по-отдалечен от себе си и семейството, любимите му близки хора.

Аз, Даниел Блейк

Важна е срещата и с остро социалното британско кино, представено от носителя на „Златна палма” от Кан ‘16 „Аз, Даниел Блейк” на майстора-ветеран, режисьора Кен Лоуч – това е увлекателен и важен филм за достойнството и отстояването на личността въпреки бремето на бедността и самотата.

Това е само краят на света

Ксавие Долан – най-вълнуващият съвременен глас в канадското кино, е автор на поредния си визионерски филм „Това е само краят на света”, включен в програмата на Дискусионния клуб. В ролите са Гаспар Юлиел, Натали Бай, Леа Сейду, Венсан Касел, Марион Котийар.

Лунна светлина - кадър от филма

кадър от Лунна светлина

Финалът на есенното издание е с „Лунна светлина” на Бари Дженкинс, носител на Оскар ’17 за най-добър филм.

Лектори са изтъкнатият преподавател и режисьор проф. Георги Дюлгеров и директорът на Българската национална филмотека и киновед Антония Ковачева.

София Филм Фест за учащи

Програма по дни и часове

На открито

10 септември (неделя), 20:30 часа
на открито пред Дом на културата „Искър”,  бул. „Кръстю Пастухов” № 23
ГУЧА!, режисьор Душан Милич

15 септември (петък), 20:30 часа
на открито пред Културен център Люлин , ж.к. Люлин 3,  бул. „Захари Стоянов”, бл. 324 – 325 П, /в близост до входа на 33 ОУ
БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ, режисьори Петер Бросенс и Джесика Удуърт

16 септември (събота), 20:30 часа
на открито в двора на 103 СОУ Васил Левски, ж.к. Люлин, кв. Филиповци
СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ, режисьор Стефан Командарев

Подробности за прожекциите на открито може да откриете в събитието във Facebook.

В Дома на  киното

25 септември, 18:00 часа
БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ, режисьори Петер Бросенс и Джесика Удуърт

2 октомври, 17:30 часа
ПУСТИНЯЦИ, режисьор Цветан Драгнев

9 октомври, 18:00 часа
ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА, режисьор Георги Стоев-Джеки

16 октомври, 18:00 часа
ПОЩАЛЬОНЪТ, режисьор Тонислав Христов

23 октомври, 18:00 часа
ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА, режисьор Аки Каурисмаки

30 октомври, 18:00 часа
НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ, режисьор Юхо Коусманен

6 ноември, 18:00 часа
ПЕРФЕКТНИ НЕПОЗНАТИ, режисьор Паоло Дженовезе

13 ноември, 18:00 часа
ТОНИ ЕРДМАН, режисьор Марен Аде

20 ноември, 17:00 часа
АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК, режисьор Кен Лоуч

27 ноември, 18:00 часа
КУЧЕ, режисьор Владимир Петев / СИНЪТ, режисьор Христо Й. Симеонов (късометражно кино)

4 декември 18:00 часа
БЕЗБОГ, режисьор Ралица Петрова

11 декември, 18:00 часа
ТОВА Е САМО КРАЯТ НА СВЕТА, режисьор Ксавие Долан

18 декември, 18:00 часа
ЛУННА СВЕТЛИНА, режисьор Бари Дженкинс

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук