Да се търсят прилики и разлики между моите снимки и филмите ми е много по-лесно за публиката, защото гледа отстрани, от далече, отколкото за мен – човекът, който ги е създал. Представям си, че правя същото в киното.

Моите истории са минималистични. Опитвам се да изчистя пространството около моите герои и се опитвам да достигна до същността на хората…

Така, кратко и поетично, описва работата си един от големите кинотворци на нашето време.

А ние ще имаме щастието да се насладим на изложбата „По пътя” с фотографии на Аббас Киаростами, която гостува в София благодарение на Международния филмов фестивал „Златна кайсия” в Ереван и неговият директор – режисьора Харутюн Хачатрян.

Откриването й е на 15 март 2017, от 19.00 часа, в Дом на киното.

Кой е Аббас Киаростами

Аббас Киаростами

Аббас Киаростами

Аббас Киаростами (1940-2016) е признат в цял свят сценарист и режисьор, част от поколението кинотворци, наречени Иранска нова вълна – филмово движение от края на 60-те години на 20 век.

Той е също поет, фотограф и художник.

Наред с Ридли Скот, Жан Кокто, Пиер Паоло Пазолини, Дерек Джарман, Киаростами е сред хората, чиито артистични търсения не са ограничени в един творчески жанр, а демонстрират възможност да използват различни форми на изява – стихове, декори, рисуване или фотография, интерпретирайки света, в който живеем.

Киаростами започва да се занимава с фотография през 1979 г., когато революцията в Иран вече не позволява работа по филмови проекти.

Той описва своя самоук фотографски поглед като паралелна активност на страстта му към киното, като и двете му увлечения си взаимодействат и оказват влияние едно на друго.

Забелязал съм, че не сме способни да се взрем в нещо, което се намира пред очите ни, освен ако то не е поставено в рамка”,

казва той и често споделя своята любов и предпочитание към спокойствието на фотографията пред, както той ги нарича, неочаквано-нежеланите движения” във филмовия процес.

Той почита фотографията като „майка на киното. Изложба със снимки на Киаростами – пътища, дървета и различни други пейзажи, е представена в Центъра за съвременно изкуство PS1 в Ню Йорк през 2007 г.

Пътят: фотографската изложба на Аббас Киаростами (избрани кадри)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук