21-вия София Филм Фест

Очаквате с нетърпение март – месецът на… доброто кино, нали?

И тази година любимият филмов фестивал ще ни зарадва с любопитна селекция, включваща най-доброто от световното и българското кино, паралелни събития, конкурси и специални гости.

Рупърт Еверет - гост на 21-вия София Филм Фест

Рупърт Еверет/ снимка: Vicki Neave

Един от тях е и чаровният романтик на британското кино Рупърт Еверет, който ще представи филма „Алтамира“, заедно с режисьора – носителят на 4 награди „Оскар” Хю Хъдсън.

Британско-френско-испанската копродукция предава събитията около едно от най-важните открития на 19-и век – известната пещера Алтамира и нейните  рисунки отпреди 10 000 години, в които католическата църква вижда атака срещу библейските истини и решава да обяви за фалшиви…

Но да не разваляме удоволствието да разберете повече за филма от създателите му на 19 март, в кино Люмиер.

Вместо това, да се „разходим“ из програмата на 21-вия София Филм Фест, съдържаща повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

21-вия София Филм Фест: акценти от програмата

Официалното откриване на фестивала е на 9 март.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.

Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще „подгрее” фестивала от 1 март.

През 2017 година София Филм Фест поставя в специален ФОКУС киното на Белгия – и това съвсем не случайно 21-вото издание на фестивала се открива на 9 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – „Белгийският крал”.

Мащабната копродукция между Белгия, Холандия и България имаше своята премиера в конкурсната програма „Хоризонти” на най-стария филмов фестивал в света – Венецианският.

„Белгийският крал” е пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, който предприема авантюристично пътешествие през Балканите на път към своето разпадащо се кралство. В главната роля е актьорът Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”).

Нина Николина играе българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. В „Белгийският крал” участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

Вече се превърна в традиция София Филм Фест да отправя предизвикателства към интереса на публиката с предварителна програма в Дома на киното. Тази година това ще се случи с реверанс към обичаната от няколко поколения зрители актриса Гинка Станчева, която ще получи Специалната награда на София Филм Фест.

Това ще се случи на 1 март, на официалната премиера на документалния филм „Призвание Актриса”.

Именно в Дома на киното, преди старта на основната програма на фестивала, нетърпеливите зрители ще могат да си припомнят ключови филми на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, на председателя на международното жури – румънския режисьор Кристи Пую, както и пълна ретроспектива на тандема Петер Бросенс/Джесика Удуърт.

В рубриката „Големите награди” традиционно са включени филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч („Златна палма” от Кан ’16, Локарно ’16 – Наградата на публиката); „Жената, която си тръгна” на Лав Диас („Златен лъв” от Венеция ’16); „Живял съм и по-добре” на Саболч Хайду („Кристален глобус” от Карлови Вари ’16), който ще бъде представен лично от неговия режисьор, актрисата Оршоя Тьорок-Илеш и продуцента Андраш Мухи; „Радио мечти” на Бабак Джалали (носител на наградата „Тигър” от Ротердам ’16).

Киното днес – големите майстори” отново ще предложи на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Рай” на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16); „Франц” (Frantz) на френския майстор Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16; „Другата страна на надеждата” (The Other Side of Hope) – най-новият филм на легендарния финландски режисьор Аки Каурисмаки ще бъде представен в България непосредствено след премиерата му в програмата на Берлинале ’17, където получи „Сребърна мечка” за режисура; „Сладки сънища” (Sweet Dreams) на Марко Белокио, „Непознатото момиче” (The Unknown Girl) на братя Дарден, „Земя на боговете” (Dev Bhoomi) на Горан Паскалевич. Не бива да се пропускат и „Сбогом, Берлин” (Tschick / Goodbye Berlin) – най-новият филм на Фатих Акин, както и номинираният за „Оскар” в четири категории „На всяка цена” (Hell or High Water), режисиран от Дейвид Макензи.

С гала премиера ще бъде „Тони Ердман” на Марен Аде (с номинация за чуждоезичен „Оскар”, Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с пет награди на Европейската филмова академия, сред които и приза за най-добър филм).

В специалната селекция „Калейдоскоп” са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти – сред тях е една от най-коментираните творби в сезона на наградите – „Лунна светлина” (Moonlight) на Бари Дженкинс, с осем номинации за „Оскар”, както и испанско-аржентинската копродукция „Бележитият гражданин” (The Distinguished Citizen) на режисьорите Гастон Дюпра и Мариано Кон, удостоена с наградата за най-добър актьор на Венецианския фестивал ’16.

От голямо значение за развитието на различни филмови проекти в региона е и фактът, че в Балканската конкурсна програма на София Филм Фест са селектирани някои от най-добрите творби, създадени през последната година.

Българското участие в програмата е новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава”, а сред заглавията, които ще се състезават за приза през 2017 година, са творби на Калин Петер Нетцер, Раду Жуде, Йешим Устаоглу, Дамян Козоле, Мирослав Момчилович и др. Дебютният филм на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженците” ще има своята световна премиера в София и ще участва едновременно в Балканския и Международния конкурс.

За шеста поредна година ще се насладим на специалната програма „Кино гурме”, в която изпъкват заглавията „Виното на Приорат”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, „На един черпак разстояние” и един съвсем нов филм, който пристига у нас директно от Берлинале и определян като един от „неочакваните бисери” на фестивала – „Андре – гласът на виното”.

Документалните творби са отново специален приоритет в програмата на София Филм Фест. Конкурсната програма се открива на 12 март от 18.00 часа в зала „Славейков” на Френския институт със „Земята на просветените” – една силна дебютна творба на белгийския режисьор Питър-Ян де Пу, който умело съчетава игралното и документалното кино в изключително филмово пътуване из красивия, съсипан от войни Афганистан. Зала Славейков отново ще бъде домакин на конкурса в партньорство с Френския културен институт, публиката ще се срещне със селекция от най-добрите документални филми от последната година, а българското заглавие в него е „Пустиняци” на Цветан Драгнев.

В програмата отново присъства специална Fashion gala – продължаваща вдъхновяващата традиция публиката на фестивала да се запознава с филми, които представят творчеството и влиянието върху света на киното на различни модни икони. През 2017 г. акцентът е върху документалния филм „Юбер дьо Живанши, висшата мода като съдба” на режисьора Ерик Пелерин, който разказва за един от най-известните, но и най-дискретни дизайнери на ХХ век. Събитието FASHION NIGHT OUT  ще оживи отново пространството за съвременен танц и култура на Националния дворец на културата – ДНК.

„Цветът на копнежа” е поетичното мото на специална селекция от филми, представени във фестивала от Гьоте-институт. Сред заглавията са включени творби на Вернер Херцог, Вим Вендерс, Андреас Дресен, както и един от най-новите и очаквани филми – „Тони Ердман” на Марен Аде, който за кратко време се превърна в боксофис хит и обра овациите на Европейската филмова академия в края на 2016 година.

Сред НОВИТЕ акценти във фестивалната програма през 2017 г. откриваме селекциите ТИЙН и СПОРТ. Сред филмите, които ще привлекат вниманието на младите зрители, са австралийският „Спящо момиче”, белгийският „Винсент и края на света”, както и най-новата творба на Джон Карни Sing Street, който е част и от уникалната подборка в рубриката Музикална кутия.

Сред спортните заглавия са филм, посветен на легендарния футболист Пеле, австрийско-японско-американската продукция „Четвъртата фаза”, както и „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен (Голямата награда в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия).

В Музикална кутия ще бъдат представени още Gimme Danger на Джим Джармуш, посветен на Иги Поп и The Stooges, „Денят на свободата – Лайбах в Северна Корeя” и документалния филм, посветен на турнето на Ролинг Стоунс в Латинска Америка, както и сръбския филм „Биело Дугме” за знаменитата югославска банда, основана от Горан Брегович.

Специалните гости и носители на награди

Американският актьор ДЖОН САВИДЖ ще бъде един от специалните гости на фестивала през 2017 г. и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Публиката ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от Савидж на 11 март, събота.

Предвидена е и специална среща със звездата в същия ден, в Дома на киното – превърналото се в традиция със запазена марка „София – Град на киното” ИНТЕРВЮ с АВТОГРАФ. Джон Савидж ще представи на българските зрители и най-новия филм с негово участие „Завръщане” (2017 г.) на сръбския режисьор Предраг Якшич.

Легендарната полска майсторка на кинообрази АГНЕШКА ХОЛАНД също ще бъде сред специалните гости на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община. Тя ще представи лично най-новия си филм „Следи” („Spoor”), непосредствено след премиерата му в основния конкурс на Берлинале (9-19 февруари 2017 г.).

Още две дами ще бъдат удостоени с престижното отличие на Столична община –легендарната актриса СТОЯНКА МУТАФОВА и майсторът-документалист АДЕЛА ПЕЕВА. Световноизвестният режисьор ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината на организацията лично от генералния й секретар Клаус Едер.

Изненади и конкурси за публиката на 21-вия София Филм Фест

За втора поредна година е предвиден още един акцент, даващ шанс на киномани от цялата страна да видят селекция от филми, показани на 21-вия София Филм Фест. Непосредствено след края на прожекциите в киносалоните през март, стартира специалното издание София Филм Фест ONLINE – в платформата на festivalscope.com ще могат да бъдат гледани част от филмите чрез виртуални билети.

Организаторите на фестивала са подготвили още една изненада за всички, които обичат конкурсите и предизвикателствата. Тя се нарича „Sofia Pocket Movies”. До 12 март всички изкушени киномани, всеки притежател на смартфон може да направи филм, като условието е да използва неговата камера!

Изпратените филми, с продължителност между 1 и 5 минути, ще бъдат изгледани от жури от специалисти в сферата на кинопроизводството, а наградите ще се раздават в последния, неделен ден на международната програма. Подробности очаквайте на www.siff.bg.

Билети за 21-вия София филм фест

Основните цени на билетите са: 8,00 / 6,00 лв.

Билет в кен за 21-вия София Филм Фест

Билет в кен за 21-вия София Филм Фест

За четвърта година БИЛЕТ в КЕН  ще е навсякъде около нас – седмици преди началото на фестивала. Ще можем да го открием на местата, на които пазаруваме, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации.

В магазините на Lidl (генерален спонсор на фестивала) в София, Пловдив, Варна и Бургас, ще имаме възможност да закупим не само билет за фестивала, но и т.нар. 4Pack, или 4 билета на цената на 3.

И да не забравяме да потърсим ЗЛАТНИЯ БИЛЕТ: тази година 5 от кеноветекрият вълнуващата възможност притежателите им (всеки с по един свой приятел) да бъдат специални гости на София Филм Фест – с достъп до всички прожекции и партита.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall. Тази година има още две локации – кино „Влайкова” и ОКИ Дом на културата „Искър”.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, ще може да откриете съвсем скоро на www.siff.bg

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук