Новините за почитателите на доброто кино стават… все повече.

Тазгодишното (24-то) издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино ни вдъхновява с рекорден брой визуални изкушения.

Или цели 29 прожекции, от които 19 са премиерни за България.

24-тата Седмица на испанското и иберо-американското кино

Снимки: Орлин Огнянов, НДК

Програма и акценти

За поредна година фестивалът включва разнообразие от жанрове.

Акценти в настоящото издание са филмите – „Късно е за гняв”, носител на награда „Гоя”, „Кралицата на Испания”, с участието на Пенелопе Крус, „Акуариус”, с участието на Соня Брага, „Коблик”, с участието на Рикардо Дарин, „Човекът с хиляда лица” и „Алтамира”, най-новият филм с участието на Антонио Бандерас.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино, която се провежда с партньорството на НДК, включва безплатна панорама на документалните филми на каталунския режисьор Хосе Луис Герин, която ще може да се посети от 6 до 9 юни в в културен център „Червената къща”. На 8 юни той лично ще представи новия си филм „Академия на музите“ (La Academia de las Musas) в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.

Съпътстващи събития

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва още две културни събития – представления на Националния балет на Испания и постановката „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла.

Националният балет на Испания гостува за първи път в България и ще представи танцови спектакли пред българската публика в ритъма на bolero, ritmos, solea del manton и alento, на датите – 7 юни, в НДК, София; 10 юни, Bulstrad Arena, Русе; 14 юни, ДКС, Варна.

Представлението „Сервантина”на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла ще може да се гледа от 19:00 ч., на 4 юни в театър „Азарян”. Постановката е пътуване в света на Сервантес, поднесено с много чувство за хумор, музика и танци. Очаровани от първото си гостуване в България, актьорите са решили да включат и неща характерни за България в предстоящото си предстваление в София.

По думите на Хайме Ермида, консул и съветник по културните въпроси към Посолството на Кралство Испания в България, поради огромната ангажираност на екипите, спектаклите на тези трупи е трудно да бъдат организирани в една седмица дори и в Мадрид, за което той изказа огромни благодарности за сътрудничеството на партньорите на фестивала.

Снимки: Орлин Огнянов, НДК

Филмовата кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук