10 + 1 големи заглавия от афиша на София филм фест 2017

София Филм Фест 2017 ни обеща много. И вече го изпълнява.

Откриването на любимия фестивал в Зала 1 на НДК мина с пълна зала, шегите на Стоянка Мутафова и Хю Хъдсън – един до друг на сцената, за да получат наградите на София и… един удивителен филм.

Снимки: facebook/sofiaiff

Съгласни сме, че е трудно да се избере от забележителната селекция от над 150 заглавия, включваща големите победители на Оскарите и филмовите фестивали в Кан, Венеция, Локарно, нови български филми, изключителен подбор документални филми, фокус върху киното на Белгия, музикални, тийн, и спортни филми…

Затова избрахме няколко от нашите фаворити. Официалният сайт на София Филм фест 2017 ще ви даде и други идеи (siff.bg)

10 + 1 големи заглавия от афиша на София филм фест 2017

Белгийският крал

„Белгийският крал” е пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, който предприема авантюристично пътешествие през Балканите на път към своето разпадащо се кралство.

Мащабната копродукция между Белгия, Холандия и България имаше своята премиера в конкурсната програма „Хоризонти” на най-стария филмов фестивал в света – Венецианският.

Публиката в Зала 1 на НДК я оцени с бурни аплодисменти, след финалните надписи.

Аз, Даниел Блейк

През по-голямата част от живота си 59-годишният Даниел Блейк е работил като дърводелец в Нюкасъл. Сега за пръв път има нужда от държавна помощ. Пътят му се пресича с този на самотната майка Кейти, която също е без работа и се грижи за двете си малки деца – Дейзи и Дилън.

Даниел и Кейти се озовават на „ничия земя“ и са принудени да се борят с държавната бюрокрация и бушуващия конфликт между работещи и безработни.

Копродукцията между Великобритания, Франция и Белгия идва с високи препоръки, включително и като Големия победител на Кан ’16, отличен със „Златна палма“.

Лунна светлина

Още от детството му в средата на 80-те години до зрелостта му единствената константа в живота на Широн са наркотиците и насилието. Като дете в училище му се подиграват, а у дома трябва да се оправя с наркозависимата си майка. С израстването му бойното поле се пренася в собствената му психика. Как би могъл да се справи с любовта, която изпитва към най-добрия си приятел? Може ли да приеме сексуалността си?

„Лунна светлина“ ще направи премиерата си у нас именно на София Филм Фест, малко след като бе награден с Оскар за най-добър филм.

Тони Ердман

Един от филмите, който няма да пропуснем е историята за леко смахнатия, но симпатичен баща, опитващ се да възстанови връзката с дъщеря си, създавайки бляскаво алтер его (с премиера за България на София Филм Фест).

Уинфрид и дъщеря му Инес не се виждат особено често. Той е учител по музика, но след като става ясно, че вече няма на кого да преподава, а и старото му куче умира, решава да изненада дъщеря си с посещение.

Фактът, че географски баща и дъщеря се доближават, никак не им помага да се виждат по-често. Докато на мястото на изнервящия дъщеря си с безвкусните си шеги баща не идва бляскавият Тони Ердман.

Лудетини

Ако ви липсва „лудото“ италианско кино, „Лудетини“ е филмът за вас. С премиера за България на любимия фестивал, разбира се.

Беатрис е жена, на която някой трудно може да затвори устата. Тя е богата, знатна дама, която вярва, че поддържа интимни отношения със световните лидери. Даниела пък е татуиран интроверт, крехка млада жена, която живее заключена в личната си мистерия. И двете са пациентки на модерната психиатрична клиника Вила Бионди.

Новият филм на Паоло Вирдзи разказва историята на едно непредвидимо приятелство между две жени. Те бягат от психиатрията, за да потърсят любов и щастие в света на нормалните хора.

Безбог

Заедно с „Христо“ и „Слава“, „Безбог“ е един от новите български филми, покорили световните фестивали. Дебютният пълнометражен опит на Ралица Петрова вече й донесе големите награди от фестивалите в Локарно, Сараево и варненския Златна Роза.

Историята, която разказва е за отдалечено провинциално градче, в което Гана се грижи за възрастни хора с деменция, докато търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Връзката с приятеля й също не е извор на любов – сексуалното привличане е изчезнало и интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Промяната започва, когато Гана чува музиката на Йоан, чиято карта тя вече е продала. Нарастващата симпатия към него отключва дрогираното й съзнание. Но когато Йоан е арестуван, Гана проумява, че за да извърши „каквото трябва“, ще плати висока цена.

Асансьор за пациенти

Още един нов български филм буди любопитство и високи очаквания – „Асансьор за пациенти“ на Иглика Трифонова.

В опит да помогне на двама свои пациенти психологът Паскалев решава да ги срещне. Младо момче, след втори опит за самоубийство, и жена, която скоро е разбрала, че е неизлечимо болна, се срещат в болничния асансьор. Какво може да се случи в тясното пространство и за краткото време, през което един асансьор слиза от осмия до първия етаж? Може би нищо… А може би безмерната обич на Ангéла към сина й може да докосне нещастното непознато момче и да го върне към живот… А ако Боян пожелае да живее, може би Ангéла ще добие сили да приеме мисълта за смъртта си… Може би…

Стига си ми гледал в чинията

Хърватката Хана Юшич, режисьор и сценарист на този филм, разказва за живота на Марияна, въртящ се около огромното й семейството, независимо дали това й харесва, или не. В

сички се гъчкат в малък апартамент и непрекъснато се дразнят един друг. Един ден властният й баща получава удар и остава на легло, а Марияна заема мястото му като глава на семейството. Скоро тя започва работа на две места, но майка й и болният й брат правят всичко възможно, за да й пречат. Докарана до лудост, Марияна намира утеха единствено в секса с непознати и колкото по-често го прави, толкова по-свободна се чувства. Но сега, когато е открила тази свобода, какво трябва да прави с нея?

Винсент и края на света

Винсент е 17-годишно момче, обсебено от екологията, което побърква семейството си с непрестанните опити да намали така наречения „въглероден отпечатък“, който има тяхното домакинство и дори иска да се самоубие като протест срещу глобалните проблеми. Шантавата му леля Ники го взема със себе си във Франция, убедена, че обсесията на Венсан е породена от рестриктивната му майка. По време на пътуването им обаче Венсан се оказва доста повече от това, което леля му си е представяла.

Жената, която си тръгна

Тази разтърсваща история от Филипините си тръгна със Златен лъв от фестивала във Венеция 2016.

Годината е 1997. Хорация излиза от затвора след излежаване на 30-годишна присъда. Светът, който я посреща, й е твърде чужд: съпругът й е починал и въпреки че е в добри отношения с дъщеря си, не може да открие сина си. Хорация разбира, че бившият й любовник – аристократът Родриго Тринидад, е човекът, който я е натопил и заради когото е била в затвора. Иронията е, че сега самият той е нещо като затворник, редом с всичките си богати приятели. Богаташите стоят заключени в домовете си заради увеличаващите се отвличания с цел откуп в цялата страна. Бившата затворничка решава да се възползва от тази истерия и започва да обмисля план за отмъщение.

Франц

След наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добра млада актриса (Паула Беер) от фестивала във Венеция 2016, „Франц“ на Франсоа Озон идва и при нас.

Историята му разказва за Ана, която, след Първата световна война, всеки ден скърби над гроба на своя покоен годеник Франц в едно малко немско градче. Той е убит на фронта във Франция. Но един ден, малко след поражението на Германия, на същия този гроб цветя оставя и младият французин Адриан. Присъствието му предизвиква неочаквани емоции и страсти.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук