Гледали ли сте „Музиката на Истанбул“? Ако да, едва ли имате търпение част от лентата отново да оживее пред вас под звуците на „Баба Зула“. Ако пък не, имате шанса да „изживеете“ документалния шедьовър на Фатих Акин чрез концерта на обичаната турска банда.

„Баба Зула“ пристигат отново у нас, за да закрият основната програма на юбилейното 20-то издание на София филм фест.

BaBa ZuLa Photo_01

Пърформансите на култовата турска банда „Баба Зула“ наподобяват мистични ритуали – смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката въздействащо зрелищно шоу. Те се отличават със специфичния си саунд, известен като „ориенталски дъб“.

Истанбул изпълва душите на музикантите, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната имровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, „ней“ от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд.

Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка“ Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част – запазена марка на „Баба Зула“ и тяхното зрелищно шоу.

Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин „Музиката на Истанбул“.

BaBa ZuLa Photo_02

В момента групата е на европейско турне и дни преди концерта в София, планиран за 20-и март, ще изнесе три концерта – един в Испания и два във Франция. България е сред любимите дестинации на „Баба Зула“ – те свириха у нас и в рамките на фестивала Transfiguration, провел се през август 2015 г. в автентичното българско село Долен.

Билети и цени

„Баба Зула“ ще свирят на 20 март в Sofia Live Club, вратите се отварят в 20.00 часа, начало – 22.00 ч.

Предварителната продажба на билетите за два от концертите от музикалната програма на София филмм фест – на „Баба Зула“ и на SIG & Erik Truffaz feat. Artis Orubs вече стартира

Може да ги откриете на касата на Дома на киното или онлайн на https://siff.ticketlogic.bg/

Цената им е 20 лева.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (13%)
  • гореща (13%)
  • щура (13%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук