Харесвате ли песента Je t’aime… moi non plus? Днес е трудно да я наречем скандална, каквато безспорно е била навремето, и все пак човек трудно остава равнодушен към чувствената мелодия, към противоречивите думи, към страстта, която излъчват певеца и неговата муза…

А те са Серж Генсбур и Джейн Бъркин. Или една от най-известните двойки в историята на европейската поп култура.

Началото на една различна любовна история

Джейн Бъркин споделя, че най-важното  превъплъщение в живота й е ролята във френската лента Slogan, където си партнира с мъжа, оказал се любовта на живота й.

Първоначално 22-годишната актриса изпитва силна неприязън към Серж и споделя в писма до брат си колко ужасно се държи ексцентричният певец и текстописец с нея.

Джейн и Серж обаче доказват, че клишето за тънката граница между омразата и любовта е вярно и бързо прекрачват всяка разделителна линия. Двамата се превръщат в една от легендарните двойки на миналия век. Той – загадъчен, грозноват, безкрайно талантлив, тя – 18 години по-млада от него, обаятелна, красива, вече скандално известна с голата си сцена във филма „Фотоувеличение“ на Микеланджело Антониони.

Два месеца след срещата си на снимачната площадка двамата записват Je taimemoi non plus с нов аранжимент. Пускат я с етикет „забранено за хора под 21-годишна възраст“. Ватиканът моментално заклеймява песента като сквернословна и с това се превъръща в най-добрия й рекламен агент. Във Великобритания парчето става първата не англоезична песен, оглавила поп листите.

Любовната история между Серж Генсбур и Джейн Бъркин продължава повече от десетилетие, при постоянното нездраво любопитство на папараци и жълта преса. Издебвани и снимани десетки пъти, своите най-красивите, лични и дълбоко емоционални фотографии двамата се пазели за друг албум.

Семеен албум събира непубликувани снимки на Серж Генсбур и Джейн Бъркин

Свидетел на бурната им любов, близък приятел и по стечение на обстоятелствата любим „хроникьор“ е английският сценарист, режисьор и фотограф Андрю Бъркин (тогава асистент на Станли Кубрик) или по-големият с година брат на Джейн.

Той улавя в над хиляда, предимно черни-бели, снимки всекидневието и интимния живот на двамата влюбени. Част от фотографиите сега за първи път се показват в албумa Jane & Serge: A Family Album (издаден от Taschen Books).

Не знам защо бяха толкова магнетична двойка. Но те бяха

Подтикнат от сестра си, Андрю решава да подреди разхвърляните кашони с негативи, и да покаже Серж Генсбур в нова, по-забавна и различна от имиджа, наложен му от жълтата преса светлина.

Покритите с прах кутии обаче успяват да го развълнуват не толкова с портретите на Серж, колкото с любовта, която разкриват – неподвластна на времето и на предразсъдъците.

Така във финалния подбор на Андрю са включени около четиридесет фотографии на цялото семейство. На тях могат да се видят Джейн и Серж с дъщеря им Шарлот, с Кейт, дъщерята на Джейн от брака й с композитора Джон Бари, бултериерът им Нана, двойката у дома и по време на пътувания.

„Не знам защо бяха толкова магнетична двойка. Но те бяха. Лесно е да го припишем на фактора „Красавицата и звяра“, но не би било справедливо. Защото, по своя странен начин, той беше красив мъж. Когато заставаше до Джейн, нейната красота сякаш подчертаваше чертите на лицето му. И това му харесваше, защото беше ексхибиционист на грозотата си.

Джейн винаги беше естествена пред камерата, докато Серж се променяше. Предполагам, че във всичко се допълваха така“, разказва Андрю за впечатленията си, докато снима любимите модели.

Историята на скандалната песен, събрала Серж и Джейн

Тя също е доста любопитна.

През декември 1967 г., вече звезда на френската музикална сцена, Серж Генсбур убеждава Бриджит Бардо да запишат песента Je taimemoi non plus.

Тонрежисьорът, присъствал в студиото, си спомня, че и двамата (по това време силно влюбени един в друг) мастурбират, за да бъдат сексуалните им въздишки и възклицания максимално автентични.

На следващия ден песента тръгва по радиото като голяма част от слушателите, успели да я чуят до ранния следобед, са силно скандализирани. Под заплахите на адвокатите на милионера Гюнтер Сакс – тогавашният съпруг на Бардо, и молбата на самата актриса Серж се съгласява да спре излъчването, което слага край и на кратката им любовта афера.

Но за обичащия провокациите артист скандалната песен се превръща в идея фикс. Докато не среща любовта на живота си Джейн Бъркин…

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (21%)
  • вдъхновяваща (21%)
  • любопитна (21%)
  • забавна (7%)
  • гореща (7%)
  • щура (14%)
  • необикновена (7%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук