огромен графит, обхващаш 50 сгради в Кайро

Може би ви се струва, че отдавна сме свикнали с уличното изкуство като форма на творческо изразяване, че отдавна и бабите ни не цъкат с език пред „надрасканите“ стени, а дори сами хващат спрейовете, за да участват в социални проекти…

И все пак, докато английските училищни власти кръщават сгради на Банкси и приветстват решението му да им върне жеста с изненадващ графит, управниците в други страни все още забраняват повечето изяви на улично изкуство.

Като например в Египет, където, за да остави своето послание, един графити-артист го прави тайно от властите, изпреварвайки забраната им с помощта на цялата местна общност.

Ел Сиийд (eL Seed) попада в покрайнините на Кайро случайно. В един от най-бедните райони на града, известен като „град на боклука“, артистът от френско-тунизийски произход среща най-добрите, скромни и отзивчиви хора.

И решава да им посвети огромен графит, образуван от изрисуваните стени на 50 отделни сгради. Получава благословията на местния духовник, но тъй като знае, че не би имал разрешението и на властите, моли хората от квартала да му помогнат.

20 от тях се включват безвъзмездно и работят 3 седмици от зори до тъмно, за да завършат огромната творба, преди някой „от високите етажи“ да се усети.

perception-mural-15

Живеещите в квартала се занимават основно със събиране на отпадъци, които после предават за рециклиране. И макар да са наричани боклукчиите, става дума за щедри, честни и силни хора, споделя самият артист на личната си страница.

За работата си по огромния графит Ел Сийд казва още, че е едно от най-незабравимите преживявания в живота му. Никога не знаел какво го чака в следващата сграда, чието изрисуване започва. Но вместо враждебното отношение, което очаквал, винаги го посрещали хора, поднасящи му чай или топла храна.

perception-mural-7

Ако някой иска да види светлината на слънцето, трябва да избърше очите си

Роденият във Франция уличен артист, чиито графити красят сгради в цял свят, използва в творбите си арабска калиграфия. Това го превръща в основоположник на стила „калиграфити“.

Точно това подарява и на жителите на „града на боклука“ – „калиграфити“, които прочетени от отсрещния хълм казват: „Ако някой иска да види светлината на слънцето, трябва да избърше очите си.

Проектът си Ел Сийд кръщава „Възприятие“,  защото целта му е била да накара света да погледне бедните отвъд предубежденията си.

Споделя обаче, че хората от покрайнините на Кайро са променили и неговите възприятия, като го накарали да погледне на скромността с други очи.

perception-mural-16

Ел Сийд (с очилата и синята тениска) с някои от най-верните си помощници-боклучии

Източник и снимки: eL Seed/ store

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (38%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (13%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук