Чудили ли сте се какво привлича толкова голямо внимание върху церемонията по раздаването на филмовите награди Оскар? Дали пък не е фактът, че тя рядко минава без изненади и/ или скандали? От групови селфита до гръмки политически послания – Оскарите са гарнирани с много повече от филмово изкуство.

88-ите награди на Американската филмова академия също не минаха незабелязани.

Водещият, Крис Рок, откри бляскавата церемония с доза „горчив“ хумор: „Добре дошли на церемонията на „Оскар“-ите, известна още и като наградата на белите хора. Ако номинираха водещите на вечерта, нямаше да получа и тази работа!“, отбеляза тъмнокожият изпълнител, намеквайки за скандала около тазгодишните номинации, сред които липсваха имена на тъмнокожи актьори.

therevenant

Очаквано един от големите победите се оказа „Завръщането“ и свързаните с него творци.  Леонардо Ди Каприо най-сетне взе престижната статуетка за главна мъжка роля – след шест други номинации и дълги години на очакване.

В емоционална речта актьорът отбеляза родителите си и борбата с климатичните промени, която е негова кауза от години. Ди Каприо направи връзка и с „Завръщането“ – като символ на отношенията между човека и природата, заставящ ни да подкрепим световните лидери в борбата им за опазване на природата.

Режисьорът на лентата Алехандро Гонсалес Иняриту беше обявен за най-добър режисьор за втора поредна година. На свой ред той призова настоящото поколение окончателно да остави расовите предразсъдъци в миналото.

Една от изненадите на вечерта бе обявяването на победителя в категорията най-добър фил. Фаворит отново бе „Завръщането“, но статуетката грабна „Спотлайт“ на режисьора Том Маккарти, проследяващ разтърсващото журналистическо раследване на „Бостън Глоуб“ за педофилията в Католическата църква.

„Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е за защитим децата“, заяви от сцената екипът на филма.

Останалите отличия

Наградата за най-добра актриса бе присъдена на Бри Ларсън за ролята й във филма „Стая“.

Шведката Алисия Викандер пък грабна статуетка за на-добра актриса в поддържаща роля, за вълнуващото й превъплащение в лентата „Момичето от Дания“.

Марк Райлънс бе удостоен като най-добър актьор в поддържаща роля за ролята си във филма „Мостът на шпионите“.

Мексиканският оператор Еманюел Любецки влезе в историята на американските филмови награди като носител на „Оскар“ за операторско майсторство за трета поредна година. Той бе отличен за работата си по „Завръщането“, миналата година взе наградата за друг филм на Алехандро Гонсалес Иняриту – „Бърдмен“, а през 2014 г. спечели отличието с „Гравитация“.

Получилият 10 номинации филм „Лудият Макс: Пътят на яростта“ „обра“ статуетките за костюми, грим, монтаж, звук, звуков монтаж и за дизайн на продукцията.

Унгарската продукция „Синът на Саул“ спечели престижното отличие за най-добър чуждоезичен филм.

Анимационният филм „Отвътре навън“ бе удостоен с наградата за най-добра анимация.

С „Оскар“ за оригинален сценарий отново си тръгна екипът на „Спотлайт“, а с „Оскар“ за адаптиран сценарий бе удостоен „Големият залог“.

Епизод VII на „Междузвездни войни“ имаше номинации в пет категории, но не взе нито една награда.

Лентата, посветена на живота на певицата Ейми Уайнхаус „Ейми“ взе „Оскар“ за най-добър документален филм.

Още един своеобразен рекорд се оказа награждаването на Енио Мориконе. На 87 години, композиторът стана най-възрастният носител на „Оскар“, след като бе отличен за музиката си към филма „Омразната осморка“.

За най-добра филмова песен беше обявена Writing’s On the Wall от „Спектър“, изпълнена от Сам Смит. Певецът посвети наградата си на ЛГБТ обществото.

„Стоя тук като горд гей и се надявам един ден всички да живеем като равни“, обяви той.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (13%)
  • гореща (13%)
  • щура (13%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук