Какво включва най-романтичната ви представа за Япония? Приказни дворци, пагоди, вишневи градини, гейши, самураи…? Любима сцена от Шогун?

Историци, писатели и сценаристи на филмови саги добре са предали живота на воините-мъже, нали? Толкова добре, че почти никой не подозира за съществуването и на други герои – не по-малко смели, не по-малко образовани и достойни. Жените Онна-бугейша.

Онна-бугейша е титла за воин, японка от висшето съсловие.

Те се славели като красиви и добре образовани жени с още едно допълнително достойнство – можели да защитят дома, семейството и честта на фамилията.

Честите войни във феодална Япония станали причина за появата на екзотичните воини, които или се биели редом с мъжете си, или оставали да защитават дома, докато самураите водели кървавите си битки.

Онна-бугейшите имали и предпочитани оръжия – най-често нагина (дълъг жезъл с извито острие накрая). То се поставяло на специално място над входната врата, за да бъде използвано при евентуално нахлуване в дома. Не по-зле жените боравели и с къс кинжал, който винаги се намирал затъкнат в пояса или в ръкава на кимоното им.

Любопитно е, че при нападение, вместо да се оставят да бъдат пленени, много от жените-воини извършвали т.нар. „джигай“ (ритуално самоубийство, съответстващо на самурайското сепуко).

Колкото и малко да се знае за тях, някои онна-бугейши са оставили ярката следа в историята на Япония.

Като императрица Джунгу (169-269 г. сл. Хр.), доказала уменията си на воин доста преди да се появи класата на самураите. Била женена за четиринадесетия император на Япония – Чуай, управлявал между 192 и 200 г. След смъртта му е провъзгласена за регент и повежда страната във война срещу Корея. Според легендите я печели, без да пролее и капка кръв на войските си. Преданията разказват, че по същото време е била бременна с престолонаследника, който изчакал три години в утробата й, докато войната приключи. Историците още спорят около събитията, свързани с царуването й, но онна-бугейша Джунгу се е превърнала в толкова важен символ за Япония, че през 1881 г. става първата жена изобразена върху японска банкнота.

Всичко по-горе може и да ви прилича на красива приказка или твърде разкрасена легенда, разкопки от бойни полета в Япония обаче потвърждават, че почти 30% от откритите останки на бойци принадлежат на жени.

Източник: vintage news

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (35%)
  • вдъхновяваща (24%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (4%)
  • гореща (4%)
  • щура (2%)
  • необикновена (8%)
  • плашеща (2%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук