Знаете ли, че над 43 милиона души страдат от някаква форма на нарушение на психичното здраве, при това само в САЩ. Всеки пети човек от населението. Тези хора, често не са обект на официални статистики и затова използваме тази на американския National Institute of Mental Health за 2014 г.

интровертността на децата не е белег за забавено развитие

И, да, те страдат, не само защото изпитват някаква вътрешна болка, а и защото срещат ужасяващо неразбиране и дори заклеймяване. Те са „луди“ в очите на мнозина.

Според определението в енциклопедиите психично здраве е „термин, който описва емоционалното благосъстояние и качеството на възприятие или липсата на психични разстройства… Психичното здраве може да бъде свързано с качеството на живот.“

Уверени ли са, всички, които сочат с пръст, че изпитват емоционално благосъстояние, че са доволни от качеството си на живот, че нямат нужда от помощ? Че са ментално здрави.

Психичното здраве може и да е сложна концепция, но още по-сложно се оказва да се говори открито за него.

Уилям, Кейт и Хари си сложиха ленти срещу стигмата "психично болен" (видео послание)

Именно затова принц Уилям, херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън и принц Хари си сложиха ленти на главите и отправиха ясно послание: ще говорим за ментално здраве и ще се борим заедно за него.

Членовете на британското кралско семейство обединиха силите за „най-мащабния общ проект до момента“, по определението на прес офиса на двореца Кенсингтън. Те представиха кампанията Heads Together (чиито символ са ярко сините ленти за глава).

Идеята на кралското семейство е да спре клеймото „на лудостта“ в защита на милионите хора с психически проблема. Принц Уилям, Кейт Мидълтън и принц Хари искат да променят мнението относно състоянието на психично болните, да покажат как всички можем да бъдем засегнати, но и всички можем да бъдем съпричастни.

Внуците на кралицата и херцогинята на Кеймбридж обявиха посланието си в общо видео:

Всички можем да участваме, като говорим и се изслушваме

Кейт Мидълтън споделя: „Психичното здраве е също толкова важно, колкото и физическото.“

Принц Хари също коментира темата: „Всички можем да участваме, като говорим и се изслушваме. По този начин си помагаме и се подкрепяме заедно.“

Херцогът на Кеймбридж заявява: „Нека споделим идеите си и заедно променим всеобщото мнение за психичното здраве.“

Сериозността на темата не попречи на кралските особи да се забавляват, докато заснемат посланието си. Нали всеки проблем се разрешава по-лесно с усмивка:

Източник: Heads Together/YouTube.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (57%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук