Първият „Ден на европейското арт кино” ще се проведе на 9 октомври.

Инициаторите CICAE (Международна конфедерация на арт кината) и Европа Синемас събират над 1000 кина, за да представят богата кинопрограма, гости и събития.

Амбицията им е инициативата да стане ежегодна. А ние само можем да се надяваме да я осъществят.

Един от патроните на проекта е Марен Аде – режисьор, продуцент и автор, чийто най-нов филм „Тони Ердман” беше номиниран за „Златна Палма” в Кан 2016 и получи наградата на ФИПРЕССИ. Мотивацията й е в думите: „

От всички съвременни начини да се гледа филм, срещата с него чрез големия екран е най-красив, чувствителен и истински…

Българският партньор на инициативата е Домът на киното, където на 9 октомври зрителите ще могат да видят 5 специално подбрани заглавия:

Програмата на първия Ден на европейското арт кино

Стартът е с прожекция за деца – в 11:30 с премиерната руска анимация „ОВЦА ИЛИ ВЪЛК“, озвучена на български език с гласовете на Михаела Филева, Рафи Бохосян, Ненчо Балабанов и др.

ovtsa_ili_vylk

Обедният филм от 13:00 ще бъде гурме за душата – един от любимците на българската публика Фатих Акин с неговия „ХРАНА ЗА ДУШАТА“ („Soul Kitchen”).

soul-kitchen-10

В 15:00 ще гледаме още една анимация – „ГРАД ПАНИКА“ на режисьорите Стефан Обие и Венсан Патар, един от малкото пълнометражни анимационни филми, удостоени с честта да бъдат включени в Официалната селекция (извън конкурса) в Кан. Филмът е комедия с поразително оригинален визуален стил и забележително смешни гласове.

a-town-called-panic-10

Българското предложение е филмът „ЖАЖДА“, дебютен за режисьора Светла Цоцоркова, който наскоро получи номинация за „Европейско откритие” на Европейската филмова академия. Начален час на прожекцията 17:00.

Зрителите ще могат да се срещнат лично с членове на екипа на филма.

thirst-1

Финалът на вечерта е от 21:30 часа с „ПРОРОКЪТ” от Халил Джубран“ – анимационната антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния едноименен текст на Халил Джубран в живописно кино.

theprophet

Билети

Билетите за всички филми са на специална цена от 5 лева,

с изключение на премиерния „Овца и вълк”, чиито цени са 8/6 лв.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук