Обичате хубавите филми? Имаме добри новини за вас. Месецът на киното – март, е близо, а обратното броене за 20-тото юбилейно издание на София филм фест (Sofia International Film Festival) вече започна.

Любимият фестивал отново ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино. И докато очакваме пълната му програма, организаторите ни поднесоха първата изненада:

Новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще даде старт на 20-ия юбилеен София Филм Фест на 10 март в Зала 1 на НДК

Продължение на темата от наградения „Разследване“, още в сценарна фаза той бе оценен високо с наградата ScripTeast за проект от Източна Европа на фестивала в Кан през 2011 г.

Ованес Торосян

Ованес Торосян в кадър от филма

Сюжетът на филма ни отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Показанията на Деян са важни и конкретни, защото са лични. За всички изглежда, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала. Но адвокатът на обвиняемия – известният шведски юрист Михаил Фин, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, усеща, че има нещо нередно и предприема лично разследване в Босна…

Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство.

Иглика Трифонова на снимачната площадка

Иглика Трифонова на снимачната площадка

„Това е действителен казус от трибунала в Хага, – обяснява режисьорката Иглика Трифонова. – История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

В лентата участват френската актриса Ромен Боранже („Диви нощи“, „Пълно слънчево затъмнение“, „Апартаментът“, „Вик и Фло видяха мечка“), шведът Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения“ на Бергман), македонката Лабина Митевска („Преди дъжда“), Нермина Лукач, Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Оператор е Рали Ралчев, композитор – Теодосий Спасов, а продуцент е Росица Вълканова, която стои и зад предишните два игрални филма на Трифонова „Писмо до Америка“ и „Разследване“.

френската актриса Ромен Боранже

Френската актриса Ромен Боранже

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (11%)
  • вдъхновяваща (11%)
  • любопитна (22%)
  • забавна (11%)
  • гореща (22%)
  • щура (11%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук