Бернардо Бертолучи със специален поздрав към зрителите на фестивала

„Киното е споделено преживяване. Смисълът му е да вълнува, да спира дъха”

С тези думи бе открита пресконференцията на Киномания 2016, а дори бегъл поглед над богата програма може да спре дъха на всеки киноман.

30-то издание на фестивала започва на 17 ноември с афиш от над 80 филма – от класики до напълно нови заглавия.

Селектирани са в специални филмови сесии – детско кино, фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др.

На преконференцията бе излъчено и ексклузивно обръщение към зрителите на Киномания 2016 от големия италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечте.

Киномания 2016: програма, акценти, билети, абонаменти

Ретроспективите – 30 години от смъртта на Андрей Тарковски и Бернардо Бертолучи на 75

От 7 до 16 ноември феновете на Киномания 2016 няма да могат да си поемат дъх от поредица култови заглавия на добилите статут на легенди режисьори Андрей Тарковски и Бернандо Бертолучи.

Ето кои са те : всичките седем филма на Тарковски – „Сталкер“, „Соларис“, „Огледало“, „Сергей Рубльов“, „Иваново детство“, „Носталгия“, плюс документален филм за режисьора.

За пръв път в България ще бъде показан „Обсадени“ (1998 г.) на Бернардо Бертолучи. Италианският режисьор ще бъде представен както с най-значимите си произведения като „Последно танго в Париж“, „Последният император“ и „Мечтатели“, така и с по-малко познати заглавия като „Трагедията на един смешен човек“, „Малкият Буда“ и „Конформистът“.

Прожекциите от двете ретроспективи могат да бъдат намерени тук.

Новите филми

Киномания 2016 започва на 17 ноември с българския „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Някои от най-интересните режисьори в световното кино също ще представят новите си проекти. Ще можем да се насладим на Café Society на Уди Алън, „Патерсън“ на Джим Джармуш, както и на „Хулиета“, наречен от критиката „петзвездното завръщане“ на Пабло Алмодовар.

В богатия афиш на Киномания 2016 можем да открием също „Възражение по съвест“ на Мел Гибсън, „На млечния път“ на Емир Кустурица с Моника Белучи и „Флорънс, несъвършената дива“ с Мерил Стрийп.

Като продължение на честванията на юбилея на фестивала, организаторите му ще покажат премиерно и „Мълчание“ на Мартин Скорсезе през януари.

Киномания 2016 и музиката

Запазено място в тазгодишния афиш имат филмите в почит на музикални величия. Ще видим заглавия, посветени на Дейвид Боуи и Принс, напуснали ни тази година, но също и на Майлс Дейвис, Джанис Джоплин, Чет Бейкър.

Сред най-очакваните заглавия е и мюзикълът La La Land (за който ви разказахме тук), нареден сред фаворитите за Оскарите догодина. За ролята си в него Ема Стоун вече получи специалната награда на кинофестивала във Венеция, но и изпълнението на Райън Гослинг не е за пропускане.

Програма

Пълната програма на Киномания 2016 – по дни, кина и филми – може да видите тук.

Билети и абонаменти

Билетите за прожекциите  на Киномания 2016 вече са в продажба във Билетен център НДК, София, площад „България“ 1 и онлайн  на Тикетпортал БГ.

По повод на юбилейното 30-то издание на фестивала, организаторите ще зарадват киноманите с абонаментни пакетни цени 10 филма за 70 лв. за някои от прожекциите в „Люмиер“ и зала 1.

Пакетните цени важат за 31 филма от програмата на Киномания 2016, а повече подробности ще откриете тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук