Една от най-ярките фигури на френския артистичен свят ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на НДК

Специални гости на фестивала тази година са и Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн

Фредерик Бегбеде открива CineLibri 2016

Фредерик Бегбеде

Наричат го сноб, позьор, денди, секссимвол, начетен, остроумен, екстравагантен, язвителен, субективен, бесен купонджия и книгоман… Скандалите и провокациите в биографията му са толкова много, че едва ли някой би се наел да ги описва. Едно е сигурно – никой не може да го обвини в конформизъм!

Cover-Pomosht-prostete

Неподражаемият френски писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”.

В рамките на официалното откриване френският автор ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Зрителите ще станат свидетели на забележителния мултимедиен пърформанс “Humming” (мултимедия: Elektrick.me; звукова среда: Genda) с участието на Стела Томова и Филип Миланов.

Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм.

Литературата осмисля живота, но киното го омагьосва!

Тазгодишното издание на фестивала предвижда истинска каскада от изненади. В списъка със звездните гости присъстват имената на Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза.

Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди.

Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен

Cover-GENIUSОсвен че ще се срещнат с четирима изключителни творци, зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг.

Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд.

В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф.

Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

GENIUS-pictureБилети и програма

Билетите за двете прожекции в зала 1 вече са в продажба на Ticketportal и на касите на НДК.

Всички новини, свързани с предстоящото издание на фестивала, сa достъпни на официалната уебстраница на CineLibri – www.cinelibri.com, и във фейсбук: https://www.facebook.com/CineLibri

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук