актрисата-изобретател Хеди Ламар

Хеди Ламар: живот като на кино

Признатата за създателка на wi-fi е всъщност първата актриса, симулирала женски оргазъм на голям екран. А животът й прилича повече на драматичен филм


За нея може да прочетете и тук. А книгата може да поръчате тук.


Родена е през 1913 г. в Австрия с името Хедвига Ева Мария Кислер, в семейството на богат банкер.

Израства във Виена, сред лукс и в средите на висшето общество. Хеди обаче не се радва на статута си, мечтае за авантюри и артистична кариера. Така се насочва към театъра.

Въпреки неодобрението на родителите си, се качва на сцената още на 16-годишна възраст. Публиката обаче не откликва особено топло на изпълненията й и Макс Райнхард я насочва към киното, уверен, че камерата ще я обикне заради неземната й красота. Той дори я нарича:

Най-красивата жена в Европа – с поразителен, тъмен, екзотичен вид

Десетилетия наред публиката смята, че е прав.

Първият оргазъм в киното и… скандалът

Първите епизодични роли, които Хеди изиграва, съвсем не засищат глада й за приключения и артистична кариера. Вероятно затова приема охотно предложението на неизвестен чешки режисьор с еврейски произход, който я кани за главната роля в своя филм „Екстази“. Без да е съвсем наясно със сценария…

А той се оказва твърде смел и разкрепостен за времето си. Младата актриса скандализира обществото с цели 2 сцени – като излиза гола от езеро и като изиграва оргазъм, получен при орален секс. Това, че в сюблимния момент се вижда само лицето й, не я спасява от грандиозния скандал.

Родителите й, който гледат филма в претъпкан салон, без да подозират за предстоящите сцени, излизат по средата на прожекцията възмутени. Не се успокояват и от обясненията на Хеди, че филмовата сцена не е свързана с реален сексуален акт. Че при заснемането на режисьора дори се налагало да я  боде по стъпалата с карфица, за да предизвика правдиви стенания и гримаси.

Едва на 20 години, Хеди се оказва в клетката на „успешен“ брак. Съпругът й е деспотичен, за нови роли, кино и театър не може и да става дума.

Единственото, с което младата жена се развлича са разговорите на богатите приятели на съпруга й – търговци на оръжия и военни инженери. Особено са й интересни торпедата. Богатите чичковци никак не се притесняват от присъствието й – считайки я за прекрасно украшение на масата си – и щедро разкриват тайни от военното инженерство.

Грешка, за която ще платят скъпо…

Втората световна война вече е започнала, а Хеди не може да понася живота и съпруга си, близък на нацистите. За неин късмет, човекът, успял да запази единственото оцеляло копие на „Екстази“, могъщият по това време Луис Б. Майер, успява да се свърже с нея и да й помогне да избяга в Щатите.

Години по-късно Хеди разказва как се преоблича като прислужница и бяга в Париж. А  оттам – в Лондон и… Лос Анджелис. Слуховете от епохата обаче били, че една вечер тя настояла пред съпруга си да сложи всичките си бижута на вечеря, след което изчезва.

В Холивуд кариерата й тръгва главоломно нагоре, а Луис Б. Майер успява да убеди известната като „дамата от Екстази“ Хеди да добави към името си благозвучното Ламар.

Изпълненията й на голям екран обаче й не са особено добре приети от критиката, участва в много филми, но и много отхвърля – включително главна роля в легендарния „Казабланка“.

Сред най-известните й роли са тези във филмите „Странната жена“, „Жената от тропиците“, „Самсон и Далила“, Другарят Х“ (с Кларк Гейбъл).

Успява да се омъжи още 5 пъти, но всичките си бракове счита за провал. Има един син и едно осиновено дете.

clark_gable_and_hedy_lamarr_publicity_photo_for_comrade_x_1940
Хеди Ламар и Кларк Гейбъл в „Comrade X“

Хеди Ламар: изобретателката

Сякаш, за да опровергае богатите приятели на първия си съпруг и предразсъдъците на обществото, Хеди Ламaр не се задоволява да е легенда  на европейското и американско кино, прочута най-вече с приказната си красота.

Тя се доказва като всестранен талант и изобретател, патентовал преди десетилетия технологии, които днес са ключови за функционирането на съвременните мобилни устройства.

hedy_lamarr_publicity_photo_for_the_heavenly_body_1944

Още по време на Втората световна война заедно със своя приятел, композиторът Джордж Антейл, изобретява технологията „прескачаща честота“.

Използвайки принципите, по които работи пианото, те целят да противопоставят на метода, по който германските подводници са подслушвали радио сигналите на съюзниците.

Идеята им е да позволят на американските въоръжени сили да управляват с радио сигнали своите торпеда, като ги изпращат на една от 88 различни честоти (символизиращи същия брой клавиши в пианото). По този начин вражеските опити да се разбере накъде са насочени оръжията щели да се обрекат на провал, тъй като трябвало да слушат всички честоти – нещо невъзможно откъм време и човешки ресурс за онова време.

И макар Технологията на Ламар и нейния колега да е въведена едва през 60-те години на миналия век, учените признават, че методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка, криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.

Самата Хеди Ламар не осъзнава важността на изобретената технология до края на живота си. Тя смята, че другите й изобретения са много по-интересни: фосфоресцираща кучешка каишка, кока-кола на кубчета, апарат за стягане на кожата, действащ на принципа на акордеона и др. подобни.

9 ноември – рожденият ден на Хеди Ламар, е обявен за Ден на изобретателя.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (10%)
  • вдъхновяваща (35%)
  • любопитна (38%)
  • забавна (3%)
  • гореща (3%)
  • щура (5%)
  • необикновена (5%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук