Любимият ни фестивал за градска култура ще промени лятото в града през всички недели на месец август.

Пет централни столични улици ще заживеят фестивален живот в пет тематични събития, посветени на екологията, визуалните изкуства, литературата, спорта, музиката и танца.

Малките пет кьошета, улиците „Ангел Кънчев”, „Пиротска”, „Цар Иван Шишман” и „Оборище” ще са тазгодишните свободни зони за срещи и изкуство на най-големия открит фестивал в София.

София диша

В шестото си издание „София диша” ще продължи мисията си да развива градския живот през лятото, предоставяйки сцена за различни жанрове изкуства. Заедно с тях ще бъдат представени и различни социални каузи и образователни инициативи. Традиционно е и предимството, което фестивалът дава на нови артисти, млади предприемачи и хора с иновативни бизнес начинания да срещнат многобройна и разнородна аудитория.

В рамките на първата неделя от фестивала ще вземат участие български производители на натурални продукти, сред които биоферми, производители на мед и пчелни продукти, производители на предмети и играчки от естествени материали. Голямата част от участниците са малки семейни компании, които ще представят екологични български продукти с ново отношение към природата или произведени чрез традиционни или забравени технологии и занаяти. Така освен презентация на разнообразна продукция, през тази неделя ще случат и работилници – включително и за деца, като тази за направата на играчки от натурално зърнено нишесте.

Малко предистория

Началото на градския фестивал „София Диша“ беше поставено през 2010 г. със затварянето на улица „Шишман“. Тогава, в продължение на три недели жителите и гостите на столицата се срещнаха със съвременните изпълнители и артисти на града и си подариха разходки из центъра на столицата, подплътени с фестивалната атмосфера, която превърна августовите недели в един дългоочакван празник.

През последните пет години фестивалът се превърна именно в това – в един своеобразен празник-среща, на който се запознахме с последните събития от културния живот на столицата. Запознахме се с множество музиканти, художници, занаятчии, танцьори, актьори, писатели и една многолика и разноцветна група от будни хора, за които изкуството се е превърнало в начин на живот.

Програмата на София диша 2015:

2 август, 2015 г. – Екология – Малките пет кьошета
9 август, 2015 г. – Визуални изкуства – ул. „Пиротска“
16 август, 2015 г. – Литература – ул. „Ангел Кънчев“
23 август, 2015 г. – Спорт – ул. „Цар Иван Шишман“
30 август, 2015 г. – Музика и танц – ул. „Оборище“.

Повечето ни читатели намират статията за забавна. А ти?
  • удивителна (13%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (25%)
  • гореща (13%)
  • щура (13%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук