Ако сте любители на тетъра и трудно оставате безразлични към едни от най-интригуващите му проявления, редовно приютявани в Театър 199 „Валентин Стойчев“, сигурно си спомняте как съвсем в края на миналия сезон „сакралното мазе“ се нажежи до „Червено“.

Началото  на новия сезон е не по-малко забележимо – с цели две премиери: постановки на любопитни, малко познати у нас драматурзи, с участието на любими режисьори и актьори, получили пълната свобода да се развихрят по нов за тях начин.

photo Simon (3)

Първата приятна изненада идва от „Брудершафт“. Съвременната комедия ни разкрива заплетените взаимоотношения между пенсионирания железничар Степан и красивата му непозната гостенка – София Александровна. Бившата учителка се опитва да въдвори ред в жилището и в живота на мъжа. Но ще успее ли той да разгадае какво се крие зад нейната поява?

Ролите изпълняват мощният актьор Васил Михайлов и ослепителната Стефка Янорова. Те ни запленяват с убедителната си, задълбочена игра, с която пресъздават надиграването между своите герои.

А режисьорът-доайен Асен Шопов, с деликатно майсторство и прекрасно усещане за чаровното и нежното, разкрива най-тънките нюанси на сюжета.

Следващото премиерно заглавие  – „Чинечита“ – ни пренася в света на мечтите. Киностудиото Чинечита в Рим е познато като „сърцето на европейското кино”. В него се правят едни от най-забележителните шедьоври в историята на седмото изкуство. Там Федерико Фелини снима пленителните ленти „Сладък живот” и „Сатирикон”, Франко Дзефирели прави прелестно красивия „Ромео и Жулиета”, Джоузеф Манкиевич – скандалната за времето си „Клеопатра”, а Уилям Уайлър – ненадминатия и до днес с мащабите си епос „Бен Хур”.

В него са работили безброй звезди – София Лорен, Джина Лолобриджида, Марчело Мастрояни, Роберто Бенини. Гениални сценаристи, режисьори, композитори и сценографи. А още повече са безименните дърводелци, шивачи, ковачи, метачи, пазачи. И колко много от тях – неосъществени кинозвезди.

Чинечита е място на голяма слава и на преглътнато разочарование. За нея разказва и постановката на известния белгийски актьор, режисьор и драматург Тиери Дебру, у нас под режисурата на Емил Бонев и с пленителното участие на Стефан Мавродиев, Виктория Колева и Милко Йовчев.

Остава само да погледнем афиша на Театър 199, за да си харесамеудобна дата за нови театрални наслади.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (30%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (30%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук