Вече можем да се насладим на трейлъра на „Виктория“ – лентата, пожънала исторически успехи за българското кино!

След като пълнометражният дебют на Майя Виткова стана първата ни продукция, селектирана в програмата на създадения от Робърт Редфорд преди 30 години фестивал за независимо кино „Сънданс“ (и заслужено спечели симпатиите на публика и кинокритици), нови „победоносни“ представяния на „Виктория“ зарадваха любителите на бългаското кино.

Наскоро режисьорката и продуцент Майя Виткова бе селектирана сред 24-те изгряващи имена в програмата „Продуценти на ход“ (Producers on the Move), която се провежда в рамките на фестивала в Кан между 17 и 19 май.

Първият й игрален филм „Виктория“, създаден и с участието на режисьорите Павел Веснаков и Камен Атанасов, спечели преди това критиката на кинофестивалите в Ротердам и Гьотеборг. Лентата бе и сред предложенията на Европейския филмов пазар по време на престижното „Берлинале“.

Преди дни „Виктория“ взе специалната награда Breaking Waves Award на 21-ото издание на фестивала „Титаник“ в Будапеща след конкуренция със силни заглавия, сред които носителя на специалната награда на журито на „Сънданс“ To Kill a Man на чилиеца Алехандро Фернандес Алмендрас.

В Унгария пък журито похвали кино творбата с думите: „Награждаваме смелостта и отдадеността на разказа. Силата на „Виктория“ е субективното и гротескно представяне на историята… Това е филм, който трябва да бъде забелязван и награждаван.“

В момента филмът е пред представяне на фестивала във Вашингтон, след което в началото на май, преди Кан, му предстои полска премиера в рамките на Off Plus Camera в Краков. Стискаме палци!

IrmenaCHichikova

Сюжетът на пълнометражната лента се развива между 1979 – 1994 г. и разказва за едно момиче – Виктория, родено в края на комунизма. То е обявено за “бебе на десетилетието”, тъй като се оказва без пъп. Сред героите във филма е и Тодор Живков (в ролята Георги Спасов), който се запознава с детето, а покрай вниманието от партийните лидери Виктория (Дария Виткова) се научава да използва положението си от малка.

Майката на “бебето на годината” Боряна (носителката на “Икар” Ирмена Чичикова) някога се е била зарекла да не ражда дете, докато държавата продължава да е под тоталитарен режим. Въпреки това, мразещата политическия строй млада жена се оказва с дете и роднини, които подкрепят комунизма, а с падането на режима предстоят нови сътресения в отношенията им.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (12%)
  • вдъхновяваща (12%)
  • любопитна (29%)
  • забавна (12%)
  • гореща (12%)
  • щура (12%)
  • необикновена (12%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук