Отминалото, горещо дори и за Лондон лято събира трима български артисти за красив проект: черно-бяла фотосесия с цветни акценти от необикновени бижута, заснета на фона на емблематични графити и стари, порутени сгради.

Главните герои в тази градска приказка са Яна Герогиева, която вече познаваме като продуцент на Sleeping dogs, дизайнерът Михаил Яровой и моделът Десисислава Тодорова.

Преди двама от тях да ни разкажат повече за проекта и неговата символика, нека се насладим на няколко от удивителните черно-бели фотографии на Яна:

Теб какво те отведе в Лондон?

Яна: Интересът към новото и различното. Големият и непознат град-държава.

Михаил: Младостта и предизвикателството сам да ковя съдбата си.

Какво ти дава този град?

Яна ГеоргиеваЯна: Когато завърших бакалавър в Италия, реших да направя промяна. Лондон беше перфектното място за изучаване и практикуване на кино.

Лондон е невероятен град защото можеш да откриеш и да се запознаеш с различни хора и култури от цял свят. Този метрополитен е пълен с интересни истории, музеи, специални експозиции, които можеш да видиш само тук. Наистина си в центъра на събитията.

Невероятно забързан, но за този етап от живота ми е пефектен.

MJ.ph.2Михаил: Аз живея и творя от дълги години в Лондон. Работил съм с множество модни къщи, като текстилен дизайнер и дизайнер на модни аксесоари. Работата ми за тях е била представяна пет пъти на Лондонската седмица на модата, както и по страниците на прочутото списание „Вог“.

Имам собствено модно ателие Mjaro Boutique, където се занимавам главно с аксесоари и бижутерия.

Лондон е столицата, която в момента е главно притегателно място за най-талантливите и интересни творци, също както Париж е бил за различните течения в изкуството до средата на миналия век. Едва ли има по-добра среда за един творец да общува и да се развива.

Как се събрахте за фотосесията?

Яна: Събра ни интересът и любовта към изкуството. И тримата се познаваме от Лондон, чрез общи близки приятели.

Десислава за мен е безкрайно интересна, тя е ходещо изкуство, не може да остане незабелязана на улицата.

Михаил е толкова талантлив, че когато видях нещата му, реших, че трябва по някакъв начин да допринеса за известността им.

Михаил: С Яна сме учили в едно училище в София, а с Деси в един и същ университет в Лондон. Интересното е, че преди да ни запознаят наши общи прятели, никой от нас не заеше за това (смее се)…

Oще от първата ни среща си говорихме много за изкуство, култура и дизайн, сякаш наистина се познаваме от детските си години. От дума на дума, решихме заедно да направим нещо интересно и необичайно.

Разкажи ни за твоята работа по проекта, как го виждаш ти „от твоята камбанария“ на артист?

Яна: Аз заснех фотосесията. Идеята дойде толкова естествено. Отдавна исках да снимам нещо с Десислава и точно в тази част на Лондон . Хакней и Шордитч са пълни с интересни графити…

IMG_0301

Михаил: Бижутата са изработени от единствената позната в света, органична и нетоксична или вредна за околната среда пластмаса. Първо се рисуват проектите на ръка, после се обработват с помоща на компютърна програма, след това се изрязват с лазер и накрая се комплектоват. Има и доста ръчна работа, за да се превърнат в краен продукт.

Що се отнася до цветовете, те са избирани според модните тенденции, но най-вече според това да допълват женската красота и да акцентират на дрехите по различен начин.

За фотосесията ме вдъхнови градската среда или по-точно изоставената такава, стари и порутени сгради с характер, лъхащи на носталгия и истории. Търсихме някаква необичайна романтика в изгубеното, някаква символика в графитите, които да се вписват и комуникират с тематиката на моята бижутерия и концептуалната визия на снимките.

В този смисъл, Деси беше най-подходящият и прекрасен модел, а Яна идеалният координатор, продуцент и фотограф. Те бяха тези, който съумяха да подчертаят характера на аксесоарите и да ги одушевят в цялостния образ на композициите.

С какво са по-различни тези фотографии, теб с какво те грабват?

Яна: Обожавам черно-бялата фотография. Идеята бижутата да останат цветни беше, за да подчертая красотата им. Мисля, че се получи много интересно.

Обработката на снимките е от младата и талантлива Стефани Величкова. Тя е първа година студентка в НБУ със специалност Реклама. Стефани даде някои свои идеи по снимките, които аз много харесах и Voila резултатът е на лице.

Михаил: Тяхната кинематографичност и непринуденост, идята да те да бъдат черно-бели, а бижутата да се появяват като цветни акценти. Отново средата и моделът, които бяха перфектни за постигането на този резултат.

IMG_0365

Ще имате ли още съвместни проекти?

Яна: Искрено се надявам да работим отново заедно, защото има още какво да покажем.

Мишо има страхотна колекция от огледала, които сам изработва. Тя предствлява голям интерес за мен.

Михаил: Определенно, нямам търпение и започвам да търся нови интересни места за снимки.

А отделно от тази симпатична „тройка“, какво да очакваме от теб скоро?

Яна: От мен има много какво да се очаква през следващата година. Аз работя като продуцент в Лондон, отделно от всекидневната ми работа във филмова компания.

Работя усилено по няколко нови проекта, за които все още не мога да говоря много (ние вече разкрихме един тук – бел.ред.)…

За българската публика мога да кажа , че тези които не можаха да присъстват на премиерата на първия ми пълномеражен филм Sleeping dogs, миналата година по време на София филм фест, сега могат да го гледат чрез онлайн стрийминг на платформата на Raindance Film Festival – Raindance realizing: http://raindancereleasing.com/films/sleeping-dogs/

Михаил: Много нови и интересни неща, в моментта съм нападнат с предложения от различни места… Мисля, че ще трябва да се клонирам! (смее се)

Всеки иска да се докосне до това, което правя, което е прекрасно, готов съм за нови креативни предизвикателства и общуването със себеподобни ме обогатява интелектуално и душевно.

Отделно, продължавам да проектирам нови колекции от модни аксесоари и бижута, които можете да намерите на моите страници във фейсбук или на www.mjaroboutique.com

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (19%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (10%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук