плакатСветовната премиера на българския филм „Виктория“ на фестивала  „Сънданс“ донесе само положителни отзиви за пълнометражния дебют на Майя Виткова.

Дори самото присъствие на лентата на най-престижния форум за независимо кино е историческо за българското филмово изкуство – това е първата ни продукция, селектирана в програмата на създадения преди 30 години фестивал от Робърт Редфорд.

„Виктория“ обаче постигна много повече от присъствие. Прожекцията на българската драма предизвика истински възторг на публика и кино критици.

Twitch Film поставят лентата в класацията си за „13-те филма, които трябва да гледате“, а на сайта си пишат, че Майя Виткова „като че ли повежда нов дух за създаване на независимо кино“.

Сайтът Cineuropa определя дебюта на българския артист, която освен режисьор е сценарист и продуцент на „Виктория“, като впечатляващ и амбициозен.

Майа Виткова дава интервю и за сп. „Филммейкър“, за което споделя: „Виктория“ е много важен филм за мен, още от момента, в който историята се роди в ума и сърцето ми, и то не само защото исках да се изявя като режисьор, но защото темата е много ключова за мен. Не можеш да започнеш живота си преди да се научиш да обичаш и никакво внимание не може да замени любовта (в случая родителската), дори и милиони да те харесват. „Виктория“ е посветен на майка ми и ако някои зрители се обадят на майките си, след като са гледали филма, то ще знам, че той е успешен.“

ДарияВиткова

Сюжетът на пълнометражната лента се развива между 1979 – 1994 г. и разказва за едно момиче – Виктория, родено в края на комунизма. То е обявено за „бебе на десетилетието“, тъй като се оказва без пъп. Сред героите във филма е и Тодор Живков (в ролята Георги Спасов), който се запознава с детето, а покрай вниманието от партийните лидери Виктория (Дария Виткова) се научава да използва положението си от малка. Майката на „бебето на годината“ Боряна (носителката на „Икар“ Ирмена Чичикова) някога се е била зарекла да не ражда дете, докато държавата продължава да е под тоталитарен режим. Въпреки това, мразещата политическия строй млада жена се оказва с дете и роднини, които подкрепят комунизма, а с падането на режима предстоят нови сътресения в отношенията им.

Ирмена Чичикова като Боряна

Ирмена Чичикова като Боряна

След успешната си премиерата на „Сънданс“, българката драмата отпътува за друг световен кинофорум – фестивалът в Ротердам.

Филмът засега няма дата за премиера у нас, а първият трейлър към него все още не е онлайн.

Тук обаче може да видите представянето му за „Сънданс“:

Източник: Fecebook страницата на „Виктория“

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (21%)
  • вдъхновяваща (21%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (11%)
  • гореща (11%)
  • щура (7%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук