Яна по време на TEDxBG 2011

Българка попадна в любопитен списък – на 50-те личности, които ще променят света.

Журналистка и активистка, Яна Бюрер Тавание се бори за правата на деца и възрастни с увреждания и психически проблеми на Балканите.

Създателите на списъка от списание Wired вярват, че тя вече е променила и ще продължи да променя света към по-добро. Яна пък вярва, че всички ние можем да го променим.

Авторитетният „Smart List“  на списанието е изготвен също от 50 личности – едни от най-успешните в различни области хора, които са били помолени да посочат „наследниците“ си по успех и влияние. Сред тях са носителката на „Пулицър“ Тина Розенбърг, основателят на Wikipedia Джими Уелс, китайският художник и дисидент Ай Уейуей, Ричард Брансън, Мелинда Гейтс, криейтив директорът в Google Арън Коблин и мн. др.

Българката Яна Бюрер Тавание попада в списъка а личностите, които ще променят света като фаворитка на Езра’а Ал Шафей – интернет активист, основател и директор на MideastYouth.com – сайт, който цели да помогне на младежите в Близкия изток и Северна Африка.

Той пояснява: „Моят избор е българската активистка и разследващ журналист, която се бори за правата на деца и възрастни с увреждания и психически проблеми на Балканите. Тя е и член на българското ЛГБТ движение (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални), но влиянието й се простира извън границите на България.

Тя е посветена и отдадена на идеята да промени нещата и ще го постигне”.

Освен Яна, с принос към световните промени, според участниците в анкетата, ще бъдат още Джонатан Айви – дизайнерът на Apple, Тедрос Аданом Гебрейесус – министър на здравеопазването в Етиопия, комедийната актриса Тина Фей, дизайнерът Иссе Мияке и др.

Коя е Яна?

В момента Яна Бюрер Тавание е мениджър „Кампании и комуникации“ на Българския хелзинкски комитет. Заема тази длъжност в края на 2009 г. Дотогава е била редактор „Общество“ на вестник „Капитал“, както и журналист в основаващите екипи на вестник „Дневник“ и списание „Тема“.

И до днес разследващата журналистика е нейна страст.

Това й носи и редица награди: приза“Паница“ за репортаж (2001 г.), първа награда на Асоциация „Разследващи журналисти“, Център за развитие на медиите и Фондация „Гардиън“ (2005 г.), награда на ВКБООН за журналистическо майсторство (2007 г.). Яна има принос и за присъждането на награда „Димитър Пешев“ на „Капитал“ за провеждането на цялостна политика на толерантност към етническото и верското многообразие (2006 г.).

Яна е отличена с трета награда за журналистическо майсторство на The Balkan Awards for Journalistic Excellence (2009 г.).

От три години младата българка изследва положението на хората с умствени увреждания и психични разстройства в институциите на Балканите. На това е посветена и разобличаващата й, но и вдъхновяваща, лекция от миналогодишния TEDxBG.

От презентацията й Яна иска да запомним едно – Ние можем да променим света!

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (17%)
  • вдъхновяваща (39%)
  • любопитна (11%)
  • забавна (0%)
  • гореща (11%)
  • щура (0%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (6%)
  • дразнеща (6%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук