Първият РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ – Пътеводител на Забравена София ще се проведе на 16, 17 и 18 септември 2011 г. като част от празничната програма по случай Деня на София. Чрез средствата на културата и изкуствата фестивалът има за цел да пресъздаде автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората Световна.

Зоната на фестивала включва:
градинката зад Руската църква, храм „Свети Николай Чудотворец”, Домът на Москва и DaDa Cultural bar.

Алеите зад Руската църква за три дни ще се преобразят в „Стъргалото”. Писаните си кепенци ще отворят различни дюкяни – за хляб, лакомства, дантели, бижута и шапки. Стар кафеджия бавно ще вари кафе на пясък, ваксаджията ще търка пантофи, фотографът ще прави семейни снимки с автентичен фотоапарт с триножник, а от градинската беседка Оркестърът празнично ще свири популярни валсове и танго.

В различни часове на деня на „Стъргалото” ще се разиграват отворени представления като: сутрешна раздумка на кафе и бяло сладко, на която ще се огласят стари и нови клюки от политическия и любовния живот на града; концерт на стари градски песни; открити музикални сцени за виенски валс и танго, модно ревю на старинни облекла; ретро-дефиле с доброволци, облечени с тоалети и аксесоари от личен архив, което ще завърши с официално връчване на първата титла Мис и Мистър Ретро София.

На 17 септември, точно в Деня на София, в храма „Свети Николай Чудотворец” ще се извърши бракосъчетание, подготвено по всички светски правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години.

Първият етап на проекта включва фотоконкурсите „Забравена София – на фокус“, „От албума на баба“ и акцията „Ретро – Дефиле“.

Фотоконкурсът „Забравена София – на фокус“ вече е във „Фейсбук”. В него могат да се включат с авторски снимки, както професионалисти, така и любители фотографи. Творбите трябва да са пряко свързани със стара София като представят сгради, улици или вещи, съхраняващи спомена за миналото на града. Фотографиите ще бъдат оценявани от жури, а най-добрите ще се изложат на „Стъргалото“ по време на фестивала в специална експозиция.

Конкурсът за ретро фотографии „От албума на баба“ също вече е на страницата на събитието във „Фейсбук”. Там могат да се покажат най-интересните снимки от родовите албуми, снимани в периода от края на 1900 г. до 1945 г. Част от публикуваните снимки, за които са предоставени и оригинали, ще бъдат подредени в специална експозиция в DaDa Cultural bar.

Акцията „Ретро-Дефиле“ цели да включи в забавна карнавална възстановка всички жители и гости на София, които желаят да се върнат сто години назад и да влязат в ролята на софийски буржоа от миналия век. До началото на фестивала ще има обява за събиране на стари дрехи, аксесоари и вещи от гражданския бит в периода между двете Световни войни. Собствениците на костюмите ще бъдат поканени да се включат в празничното ретро дефиле, което ще бъде в последния ден на „Ретро София Фест“. Най-атрактивните участници в модния парад ще бъдат отличени с титлите Мис и Мистър Ретро София.

В дните на фестивала в DaDa Cultural Bar ще се организират литературни салони, лекции и изложби, пряко свързани с живота и градоустройството на стара София, ще се правят прожекции на нямо кино, а вечерите ще бъдат тематично и музикално посветени на ретро атмосферата от началото на миналия век.

Повече за програмата можете да научите на: http://www.retrosofiafest.com/program.html

Желаещите да се включат в конкурсите могат да го направят на www.facebook.com/retrosofia и www.facebook.com/retrosofiafest.

А ето и малко вдъхновение:

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук