Истината за мъжката изневяра (илюстративна снимка)

снимка: KAROLINA GRABOWSKA

Какво кара мъжете да изневеряват?

Същото се е запитал преди време брачният консултант (и магистър по научни изследвания в областта на психичното здраве) М. Гари Нюман. Когато се разровил сред стари проучвания по въпроса обаче, установил, че те отразяват предимно женската гледна точка. А защо да не попитаме самите мъже?

Логичният въпрос станал причина за проучване сред 200 изневеряващи и верни на съпругите си мъже. Някои от изводите му сигурно ще ви учудят. Но определено има над какво да се замислим.

Истината за мъжката изневяра

48% от мъжете посочват емоционалната неудовлетвореност като основна причина за изневярата си

Или край с вярването, че всичко е въпрос на секс. Едва 8% от запитаните са посочили сексуалната неудовлетвореност като причина да кривнат от правия път.

„Нашата култура ни казва, че всичко, от което мъжете имат нужда е секс”,

посочва Нюман и добавя: „Често обаче забравяме, че и те са същества, движени от емоциите. Мъжете се нуждаят от признание също колкото жените”. Проблемът е, че мъжете рядко изразяват тези свои чувства. Смятат, че просто не е мъжествено да си поискаш малко съчувствие или пък потупване по рамото.

66% от мъжете казват, че се чувстват виновни по време на изневярата си

Изводът не е много обнадеждаващ: кретените, на които не им пука за никого далеч не са единствените изневеряващи мъже. В действителност 68% признават, че никога не са мечтали за тайна афера и съжаляват за случилото се.

Нюман отбелязва: „Става ясно, че вината не е достатъчна, за да предпази мъжете от изневяра. Те са

много добри в това да „разделят” чувствата си – способи са да ги потискат, за да се справят с тях по-късно”.

Така че дори вашата половинка да твърди, че никога не би ви изневерил, не взимайте думите му за даденост. Ще си спестите много неприятни изживявания, ако и двамата вложите усилия връзката ви да е щастлива.

снимка: Ylanite Koppens

77% от изневеряващите мъже имат добър приятел, който изневерява

Приятелството с други мъже, които често кривват от правия път, легитимира изневярата като нещо нормално и възможно. В такива случаи той най-вероятно си мисли: „Моят приятел е добър човек, но понякога кръшка.

Предполагам, че и на най-добрия от нас може да се случи”.

Не можете да забраните на половинката си да се вижда с г-н Шарещи очи. Вместо това обогатете социалните си контакти с щастливи двойки, които споделят вашите ценности. Това ще му помогне да види и двете страни на медала.

40% от изневеряващите мъже са срещнали „другата” на работното си място

Често жената, с която ви изневерява е колежка, насърчаваща и подкрепяща усилията му в работата. Това още веднъж обяснява защо е толкова критично мъжът да се чувства оценен в къщи.

Брачният консултант Гари Нюман алармира, че ако вашата половинка често споменава името на колежка с възхищение, е време да седнете и да си поговорите кое може и кое не на работното място. Работа до късно с колежката, вечери за обсъждане на проекти, командировки? Помислете за всичко, което ви притеснява и го обсъдете открито с него. Попитайте го и какво го кара да се чувства неудобно в отношенията ви с колеги мъже.

Едва 12% от изневеряващите мъже казват, че любовницата им е физически по-привлекателна от жена им

С други думи мъжете не кривват от правия път, защото мислят, че ще получат по-добър секс. Насочете усилията си към създаване на по-близка и топла връзка с половинката си, вместо да хвърляте цялата си енергия във фитнес залата.

Това не означава да пренебрегвате секса. Той е един от основните начини, по който мъжът до вас изразява любовта си и успява да ви почувства по-близки.

снимка: KAROLINA GRABOWSKA

За автора на изследването М. Гари Нюман

М. Гари Нюман (M. Gary Neuman) е магистър по научни изследвания в областта на психичното здраве от университета Бари (1987 г.), равин, лицензиран семеен съветник, семеен медиатор, сертифициран от Върховния съд във Флорида, и основател на програмата Sandcastles Program Inc., национална програма за терапия на деца с разведени родители.

Наред с много други трудове и статии, той е автор и на книгата The Truth about Cheating: Why Men Stray and What You Can Do to Prevent It (Wiley) или „Истината за изневярата: защо мъжете кривват и какво можете да направите, за да го предотвратите“.

Във връзка с публикуването ѝ, през 2008 г., Нюман се появява два пъти в шоуто на Опра Уинфри, което прави заглавието особено популярно.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (6%)
  • любопитна (43%)
  • забавна (7%)
  • гореща (3%)
  • щура (3%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (7%)
  • обезпокоителна (12%)
  • дразнеща (10%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук