Зажаднели сте за добри филми? Трудно си харесвате заглавие от все по-комерсиалните афиши? Малко търпение! Както в последните години, и тази март=кино.

За деветнадесета поредна година. Вече не можем да си представим първите пролетни дни без суматохата около киносалоните, които привличат хилядите нетърпеливи „маниаци”, влюбени в киното. Заедно с топлия полъх на март в София пристигат стотици творби, носители на най-престижните фестивални награди и покорили зрители в целия свят.

ПРОГРАМА

Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее” фестивала от 27 февруари.

Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

БИЛЕТ

Ето как ще изглежда Билетът-кенче на СФФ 2015

Билетите и тази година ще идват под необичайната форма на кенчета. Те ще се продават от средата на февруари, като ще може да ги намерите из цяла София и в другите градове, където фестивалът ще се проведе.

Всеки закупен билет важи за всяка една прожекция, като за да гледате някой филм, трябва предварително да си запазите място онлайн или по телефона.

Какво значи това – решавате да подарите на някого билет за фестивала, но не сте сигурни кой филм най-много ще му хареса или кога ще е свободен? Няма проблем, купувате кенче на СФФ и човекът сам ще реши кой филм и кога да гледа.

В мрежата ще бъдат разпространени и няколко специални билета, скрити в обикновени кенчета. Става въпрос за златните билети. Късметлията, който открие златен билет в кенчето си, ще получи картбланш да посещава с него абсолютно всички филми на фестивала – а не само един, както е с обикновения пропуск – и да присъства на всички срещи с гост режисьори, актьори и т.н., които ще идват на СФФ.

Акцентите на СФФ 2015

За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм.

Към момента програмата включва:
„Урок” – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов
„Хилда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд
„Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари
„Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани
„Иви” (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик
„Денят на Патрик” (Patric’s Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон
„По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз
„Прелюбодеяние” – България, режисьор Явор Веселинов

Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар” за цялостно творчество.

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно БЪЛГАРСКОТО КИНО. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции „10 класически български филма (до 1989)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990)”.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Зимен сън” („Златна палма” – Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале ’14) на Дяо Инан, „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” („Златен лъв” – Венеция ’14) на Рой Андершон.

Гала премиери и специални събития ще има и през 2015 г. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм).

В „Киното днес – майсторите” отново ще бъдат включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Два дни, една нощ” на братя Дарден – с оскарова номинация за Марион Котиар, номинация за „Златна палма” и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; носителят на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014 „Белият бог” на Корнел Мундруцо; „Спокойни води/Still the Water” на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма” в Кан; „1001 грама” на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса”; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „The Homesman”, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар” за изпълненията им във филма, „Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel” на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис / Still Alice” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Златен глобус”, наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и „Оскар” за ролята й в този филм.

В програмата „Киното утре – откритията” ще бъде  представен революционният фестивален хит на Мирослав Слабошпицки „Племето”, „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата – „Чест / Pride” на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm”, с номинации за „Златен глобус” и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн.

Кадър от "Племето"

Кадър от „Племето“

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. Очаквайте изключителна селекция на съвременни и класически филми, както и много гости, които ще ги представят лично пред българската публика.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите и гостите, следете на сайта на СФФ: www.siff.bg

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (14%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук