ДЕВЕТ СЛОНА
изкуство в града 11 юли – 21 юли 2024

Откриване: 11 юли 2024 в Swimming Pool

ДЕВЕТ СЛОНА е лятна програма за изкуство в града, която ще се проведе за първи път между 11 и 21 юли 2024 в София. Заедно с артисти, автори, изследователи, експерти и жители ще споделим града по един нов и необикновен начин.

Наименованието “Девет слона” идва от желанието на организаторите да започнат разговора за изкуство в града по един изненадващ начин, защото предполагат, че точно толкова необикновено ще се появи и изкуството по улиците на различни софийски квартали, което първата им лятна програма си е поставилa за задача.

София непрестанно расте, жителите се променят, образуват се нови центрове, променят се траекториите ни на движение. Същевременно по социологически проучвания недоверието измежду хората в града е голямо, малко знаем за кварталите си и рядко усещаме принадлежност. Tова е важно, смята организаторите, ако искаме да се погрижим за мястото, където живеем.

В първото издание на “Девет слона” ни канят да се включим в пърформанс и моментни намеси в пространството, театър по улиците, литература между блоковете, да чуем истории на живеещите и работещи в града, за да насърчим преди всичко споделянето и разговора за нещата, които ни вълнуват. Теми, засегнати в проектите са за околната среда, градоустройството, културното наследство и културна история, архитектура и природа, социално включване и равни възможности, човешки взаимоотношения и градски общности.

“Девет слона” ще бъде открит на 11 юли в Swimming Pool, където освен да бъдат представени участници и програма, ще се постави и началото на колекция “Девет слона” с работи на артисти, които споделят своето въображение за намеси в градска среда. За първото издание на лятната програма се включва и поетът Стефан Икога с “Девет стихотворения за девет слона”, които ще бъдат разлепени из целия град и представени по време на откриването.

Новият уеб-сайт www.devetslona.art ще служи за информация и архив на всички намеси в града, като те ще бъдат достъпни за онлайн разходка и след края на първото издание.

Цялата програма вижте на: https://devetslona.art/…/07/9Slona-programme-online.pdf/
Всички събития с вход свободен. Някои събития са с ограничен капацитет, следете за допълнителна регистрация. Swimming Pool ще е отворен през цялото време на програмата (11-21 юли), 15-18 ч. Вход свободен.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук