На 22 декември от 19 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои премиерата на най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер – „Еуфория на болестта (или прекрачване на микроскопичните граници)“, а билетите вече са в продажба.  На сцената те за пръв път си партнират с изпълнителите Ана Петкова, Зорница Стоянова и Даниел Денев.

Петима тръгват по следите на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството, който не веднъж е преобръщал хода на историята му: вирусът. Танцовият им микроскоп е насочен към най-критичния момент за всеки човек и всяко човешко тяло – срещата със заразата. Артистичната им интуиция е наострена и към още едно трудно видимо с просто око измерение на тази среща, а именно еуфорията, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат миг на огромно удоволствие и наслада.

 С този заряд, „Еуфория на болестта“ проследява многопосочните отношения между клетката-гостоприемник и вируса, за да сподели своята абстрактна перспектива върху тези толкова миниатюрни, но така съществени сложности, преплетени в една обща история, разказана на езика на телата и танца.  

„Разбирането на човечеството за това що е болест претърпява дълбоки промени през вековете.

От приписването на свръхестествени сили на болестите в древността през откритията на микробната теория през 19 век до пандемията от COVID-19 – разказът ни за болестта винаги е оформен както от напредъка на науката, така и от културни вярвания и практики на времето.

В „Еуфория на болестта” вирусът е метафорична проекция на тих нашественик, подобен на изкусител, на природна сила, който образува отряд от нападатели.  Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват чрез поредица от плавни и динамични сцени, подчертаващи адаптивността, устойчивостта и непредсказуемостта на вирусното присъствие.“ – споделят авторите.

Представлението отива далеч отвъд буквалното, навлизайки в символните и символичните измерения на заразата. Така вирусът се оказва и ключ, отварящ вратата към едно ново артистично пространство. Там границите между болестта, разбирането и човешкият опит се размиват и трансформират. Как и какви нови смисли се разкриват от тези размествания ще научат онези, които посетят това измерения и гледат „Еуфория на болестта”.

Еуфория на болестта

Или прекрачване на микроскопичните граници

Концепция, режисура и хореография: Ива Свещаров и Вили Прагер
Текст и драматургичен консултант: Анна Данкова
Музика: Цветан Момчилов
Костюм: Пола Попова
Светлинен обект: Александър Лазарков
Светлинен дизайн: Иля Пашнин
Изпълнители: Ана Петкова, Зорница Стоянова, Даниел Денев, Ива Свещарова, Вили Прагер
Графичен дизайн: Теодора Симова (Студио „Луноход“)
Комуникация: Ина Дублекова, Кремена Христова (Културна фондация „А25“)
Продуцент : Фондация „Брейн Стор Проджект“

Предстоящи дати: 22.12, 16.01, 17.01

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по  „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и Гьоте-институт България.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук