Библиотека на нашите срещи vol. 2

ДУМИТЕ МЕЖДУ НАС, КРЕХКО СКРЕПЕНИ
Библиотека на нашите срещи vol. 2

първа среща
5 февруари 2022
14:00 – 17:00работно време
четвъртък, 16:00 – 19:00


През 2020 Swimming Pool стартира „Библиотека на нашите срещи“, дългосрочен проект, посветен на онова, което се промени най-коренно напоследък: срещата – като събитие, присъствие, време и значение.

Второто издание със заглавие „думите между нас, крехко скрепени“ продължава да изследва идеята за срещата като поле за размисъл и трансформация. Проектът съчетава личното и колективното – и превръща срещата между хора и идеи в начин да се забави и преосмисли заобикалящата ни реалност.

В началото на тази година Swimming Pool отправят покана към приятели и колеги, посетители и съмишленици да се включат в създаването на един нов вид библиотека. Всеки носи в себе си теми и текстове, които би споделил, както и емоциите и фантазиите, свързани с тях.

Нека се срещнем и препишем заедно тези знакови за нас думи, запазвайки тяхната съкровеност, но и поверявайки я на други.

Текстовете ще формират растящ архив от срещи и присъствия, нововъзникнали отношения и връзки. Използвайки преписа като метод за генериране на книжен материал, се обръщаме към един начин на саморефлексия и споделяне, по-личен от дигиталното копиране. Почеркът на всеки от ръкописите запечатва личността на този, избрал откъса, през чието съзнание думите са преминали, преди да станат част от публичността на архива. Именно този процес на създаване въплъщава идеята за библиотеката като среща, а излагането на фрагментите я материализира и е свидетелство за случването ѝ.

Динамичната архитектура, която приютява текстовете, заимства елементи от геометрията на Swimming Pool. Реещите се дървени портали предлагат нова гледна точка и създават атмосфера на дневно сънуване, а пространственото им наслагване се превръща във флуидно рамкиране на смисли.

През идните месеци в библиотеката ще се генерират преписи и ще се добавят нови присъствия. На 5 февруари поставяме началото на този процес. Ще бъдат достъпни книги от нашата и други библиотеки, от които да изберете свой фрагмент за препис. Организаторите ни приканват да се включим и с откъс от наша книга, с който да станем част от пространствения им архив. Ако желаем, можем да добавите книгата към библиотеката, докато трае проектът.

В рамките на второто издание на „Библиотека на нашите срещи“ ще се проведат и няколко разговора с колеги и приятели относно думите, книгите, архива, срещата.

Куратор: Галена СърдъмоваПрез 2022 дейността на Swimming Pool се осъществява с подкрепата на програма „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“.

*„Библиотека на нашите срещи“ е дългосрочен проект на Swimming Pool, стартирал през ноември 2020 с текст и пространствена интервенция, създадени в сътрудничество с Кристоф Сцалай и Фотини Лазариду-Хацигога.

Библиотеката не само приютява растящата ни колекция от книги, внимателно събирани през последните няколко години, но също така самата тя е пространство за възможни срещи между думи и идеи, мълчания и хора, като цели да преразгледа траекторията на нашето мислене.

повече информация тук
фейсбук събитие тук

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук