На 20 и 21 март, в книжарница One Book Bookstory на ул. „Върбица“ 8 в София ще бъде представена поетичната книга „Трохи на хартия“ на режисьора, актьор и музикант Марий Росен

Няколко години след излизането на първата стихосбирка „Каменните хвърчила“, режисьорът Марий Росен ще зарадва своите читатели с втората си поетична книга „Трохи на хартия“.  

Играта на думи, парадокс и опростен изказ са основните изразни средства с които си служи автора. Или казано на неговия поетичен език „небрежно разпилени трохи от стихове и следи от птица, която ги следва“. Кратките строфи в книгата си партнират с минималистичните илюстрации на Александра Георгиева.

За „Трохи на хартия“ големият поет, журналист и преподавател доц. Марин Бодаков, приживе беше написал:

“Стихотворенията преобръщат установени положения и обновяват света, правят го по-честен и ведър.

Поетиката на чудесния поет Марий Росен фиксира онези житейски мигове, в които прозираме истината – изведнъж тя ни освобождава. Колкото и да са малки по обем текстовете, всеки от тях е крачка по пътя на отказа от един фалшив аз, поглед към реалността с широко отворени, дори детски очи.”

Трохи на хартия

За автора

Марий Росен е добре познат на културната сцена в България. Разностранният му талант е респектиращ.  Завършва театрална режисура в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 2000 г.  В биографията му  присъстват стойностни проекти като режисьор, актьор и музикант. Сред  създателите е на една от най-интересните независими групи на музикалната сцена – Help Me Jones.

Режисьор е на спектаклите – „Нещастните усилия на любовта” по Шекспир (Театър „Ла Страда”); „Лунни ангели” – авторски спектакъл (Театър „199”); „Жираф” – авторски спектакъл (Сатиричен театър); „Бели нощи” по Достоевски (Сатиричен театър); „Сесил” от Жан Ануи (Сатиричен театър); „О2” от Карл Джераси (Сатиричен театър), „Пластилин” от Василий Сигарев (Сатиричен театър). „Хаос“ от Мика Миляхо ( театър 199); „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел (Център АЛОС), за която Марий Росен печели награда ИКАР за режисура; „Щастливият Бекет“ от Самюъл Бекет (Център АЛОС) и „Бартълби“ по Хърман Мелвил (Център АЛОС). Двигател и създател на пърформансите „Раждането на новото слънце”, изпълнен в Зимната градина на Външно министерство и „Бленуване”, представен в Голяма зала на Национална художествена академия. 

Заедно с режисьора Валерия Вълчева работят над проектите „200 000 години” – театрален пърформанс по Чехов, показан в изоставената сграда на бившия музей на Революционното дело; „Дълбоко високо” по текстове на Рембо и Метерлинк, игран в Параклиса на Националната Художествена Галерия; „Трагедия за Ромео и Жулиета”, създаден специално за GoATMILK Festival в село Бела Речка и „Хамлет”, осъществен в Националната Художествена Академия.

Марий Росен участва като актьор в постановките “Дългият път на деня към нощта” (реж. Юлия Огнянова); „Януари” и „Три сестри” (реж. Стоян Камбарев); „Комедия от грешки” и „Битката” (реж. Димитър Недков); „Пинокио забравено за деца” (реж. Веселка Кунчева); „Радован ІІІ” (реж. Рангел Вълчанов); „Укротяване на опърничавата” (реж. Мариус Куркински).

От 2021 г. Марий Росен преподава в Театралния департамент на НБУ.
 

Ако искате да се потопите в житейските истини на поета Марий Росен и да направите крачки към самите вас, чрез неговата поезия, заповядайте на 20 -ти март, неделя от 13:00  – 19:00 ч. и 21-ви март, понеделник от 10:00 ч. до 21:00 ч. в книжарница „One Book Bookstory“ на ул. “Върбица“ 8. Ще бъде подготвена инсталация от стиховете на Марий Росен с картини от морско стъкло на РосМарин, вдъхновени от текстове на книгата „Трохи на хартия“.

За тези, които искат да се срещнат лично с автора, илюстратора и издателя и да получат автограф ви очакваме на 20-ти март, неделя от 16:00 – 19:00 ч. и на 21-ви март от 19:00 – 21:00 ч. в книжарницата.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук