Изкуствен интелект и проблемите на труда в складовете на „Амазон“ в основата на танцов видео пърформанс от програмата на DA Fest и международната платформа EthicAI.

Танцът на Амазон

AMAZON DANCE

Танцов видео пърформанс
Част от проекта EthicAI=LABS
Четвъртък, 28.10., 18:00-20:00 ч.
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София
На живо и онлайн
(достъпът до Гьоте-институт България е само с представяне на „зелен сертификат“)

Международната платформа EthicAI=LABS и DA Fest предствят онлайн премиерата на „Amazon Dance“ (Танцът на Амазон) от режисьора и визуален артист Нико Ангиули.

Събитието представлява видео пърформанс, част от изследователска работа, която изучава алгоритмите, използвани във фабрики като Amazon, за намиране на минималното време и най-ефективния начин за подреждане и доставка на стоки в големи складове, което е скъп и времеемък процес. Въпреки, че много от тези задачи се изпълняват от хора, техните действия са изцяло предварително определени въз основа на алгоритми, а движенията им са специфични за постигане на целите на всяка смяна: събиране на максимален брой продукти.

Режисьорът и визуален артист Нико Ангиули извежда на сцената въпроса на големите компании: човешкият труд или роботът е най-рентабилен? Как това се отразява на изпълнителското тяло? Заедно с Катерина Ел Рахеб, изследователката в областта на информатиката и хореографка, и група танцьори те работят върху този „превод“, изследвайки как един подобен алгоритъм може да бъде въплътен и представен в пространството.

На сцената виждаме четири „човешки машини“, които изпълняват алгоритъма с телата си. По време на представлението виждаме хореография, състояща се от етапи, които съответстват на частите на алгоритъма за комплектуване в складовете. Когато всички етапи са завършени, целият цикъл се повтаря докато достигне до един час труд.

На 28 октомври в Гьоте-институт Нико Ангиули и Катерина Ел Рахеб ще представят адаптирана версия на пърформанса и ще говорят с публиката за труда и изкуството в епохата на изкуствения интелект. А публиката извън София и България паралелно ще може да гледа онлайн филмовата документация от световната премиера на „Танцът на Амазон“ в една от най-престижните сцени за пърформанс в Гърция – Onassis Stegi в Атина.

Дейностите на Гьоте-институт по темата за изкуствения интелект и неговите етични измерения ще намери своята кулминация в международната онлайн конференция EthicAI=FORUM на 18 ноември. Тя ще бъде достъпна за широката публика. На сцената работните групи ще могат да представят резултатите от своята колаборация през последните месеци под формата на арт инсталации, алгоритми, доклади и още. В EthicAI=FORUM ще участват и експерти в сферата на изкуствения интелект и етиката на европейски ниво, артисти, които разглеждат връзката между човек и машина, както и предствители на партньорски организации от региона на Югоизточна европа.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Нико Ангиули е визуален артист и филмов режисьор; професор по сценични изкуства в Академията за изящни изкуства в Италия, от 2006 г. реализира трансгранични проекти между Албания, Испания и Гърция.

Ангиули, от гледна точка на труда, изследва много въпроси, както при The Tools’ Dance (видео архив на селскостопански жестове, 2009/2017); или както при The Human Tools (360 ° филм, 2019 г.), в който от значението на думата robota -принудителен труд- на чешки език, свързва древните и съвременните форми на робство със съвременни андроиди и геминоиди. Току-що му е предоставено от Министерство на културата на Италия да реализира Part-Time Resistance представителен архив за частните форми на саботаж и съпротива в различни контексти на потисничество. Живее и работи между Берлин и Бари.

Катерина Ел Рахеб (танцова артистка/изследователка в областта на компютърните науки) е родена в Александрия, Египет и живее в Атина, Гърция. Учила е в професионално танцово училище „Ники Контаксаки“, има инженерна диплома от Националния технически университет в Атина, магистърска степен и докторска степен от Факултета по информатика и телекомуникации на Националния Каподистрийски университет в Атина (НКУА).

От 2009 г. е изследователка в НКУА и в Изследователския център „Атина“, а също така е и хоноруван преподавател в катедрата по сценични и дигитални изкуства към Пелопонеския университет. Нейната изследователска област е взаимодействието между човека и компютъра и мултидисциплинарните области, които съчетават култура и художествено творчество, компютърни науки, сценични изкуства и танци.

EthicAI

Пърформансът е продуциран и поставен на Онасис Стеги, Атина през 2021 година, последван от филмова документация, която ще бъде представена за пръв път онлайн в рамките на EthicAI=LABS. Последният, сътрудничество между клоновете на Гьоте-институт в Анкара, Атина, Букурещ, Загреб, Сараево и София разглежда връзката между изкуствен интелект и етика.

С поредица от отворени лекции и панелни дискусии EthicAI=LABS цели да инициира критичен разговор по тези теми отвъд националните и жанровите граници. Трите основни ядра на изследване в контекста на изкуствения интелект тук са от една страна лингвистиката, а от друга изкуството и медиите. Помежду им стои и областта на човешката когнитивна обработка. Езиковата комуникация, предразсъдъците, дискриминацията, творческите алгоритми, както и авторските права, цензурата,  личните данни и политическата поляризация са част от основните изразни средства, чрез които проекта опитва да мисли етичното пространство на взаимодействие.

Прочетете повече за експерименталния и отворен диалог между изкуствения интелект, етическите въпроси и изкуството ТУК.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук