Може да се каже, че работата на творческия тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова от Организацията за алтернативно съвременно изкуство и култура „36 маймуни“ има един общ знаменател и това е мисленето за бъдещето.

Как ще изглежда светът утре е въпросът, който е заложен както в „Дом за овце и сънища“ и „Танго в космоса“, така и в най-новата им пиеса – „Машините са кучки“. В игра на въпроси и отговори между машина и човек, се изгражда нейната структурата. Първите срещи с публиката предстои на 18 и 28 април от 19:30 ч. в Сити марк арт център. Следващата е на 19 май.

Текстът, по идея на Иво Стаменов ОттО, ни запознава с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените ѝ партньори в това пътешествие са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява.

Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

На въпросите какво точно очакваме от техниката, какво мислят машините за нас, можем ли да създадем съвършена машина, ако самите ние сме несъвършени и колко валидни са днес трите закона на роботиката на Айзък Азимов, ще можем да отговорим чак в първите дни на април, но през март в Сити марк арт център ни очакват две други заглавия, зад които отново стоят имената на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.


Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
по идея на Иво Стаменов ОттО 
Режисьор: Гергана Димитрова
Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова
Музика: Павел Терзийски
Сценография: Никола Налбантов
Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО
Асистент-режисьор: Стефани Стефанова
плакат: Елена Шопова

Билетите на касата на Сити марк арт център или онлайн на www.cmart.info


На 15 април от 19:30 ч. ще може да бъде гледано представлението „Дом за овце и сънища“, за което през 2020 г. Здрава Каменова и преводачът Ал ександер Зицман бяха отличени с германската театрална литературна награда „Брюке Берлин“ за текста и превода на спектакъла. Година по-рано Павел Терзийски печели театралната награда „Икар“ за авторската си музика, а Здрава Каменова е номинирана за „Водеща женска роля“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук