Създателят на „Страховитото в историята“ Тери Диъри се завръща с нова детска поредица за древногръцки приключения

            След като спечели сърцата на най-малките с поредиците „Викингски истории“ и „Рицарски истории“, Тери Диъри се завръща с първата книга от новия си проект – „Древногръцки истории“.


Книгите на Тери Диари може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


В „Древногръцки истории: Градският мишок и спартанският дом“ (ИК „Сиела“) той пренася читателите си във времето на Древна Елада, където войни и болести бушуват с пълна скорост. Книжката разказва реални исторически събития с необикновено чувство за хумор и остроумие, които завладяват феновете на Диъри по цял свят. 

И този път историческите приключения оживяват с черно-белите илюстрации на Хелън Флук.

Пристъпете във великия полис Атина – най-прекрасния град на света! Годината е 430 г. пр.Хр. и Дарий живее охолно с родителите си в техния голям и богат дом. Но изглежда гръцките богове са му отредили изпитания… 

            Спартанските воини – най-жестоките хора на света, които живеят, за да воюват – са обсадили Атина и искат да унищожат града. Страхът на атиняните се носи във въздуха заедно с дима от спартанския лагер.

            Но бедите не спират до там! Смъртоносна чума плъзва из цяла Атина и безпощадно убива млади и стари. Заразата достига и дома на Дарий, погубвайки и двамата му родители. 

Останал сирак, уплашен и самотен, ще успее ли момчето да спаси живота си?

На предсмъртиния си одър майка му разкрива дълго пазена тайна – Дарий е спартанец. Чичо му е славният военачалник Алкмеон и единственият му шанс да оцелее е да потърси спасение в спартанската армия. 

Но за жестоките спартанци малкото момче е просто безполезен мишок, слаб и страхлив. Докато Алкмеон не се разболява от непозната болест. И единственият, който може да го излекува е не друг, а Дарий…

Забавна и поучителна, „Градският мишок и спартанският дом“  е книжка, която може да накара всеки да се опознае Древна Гърция или да си припомни някои забравени факти. Изданието включва и допълнителни бележки за читателите, които да разширят знанията им за историческия период.

Древногръцки истории: Градският мишок и спартанският дом

Тери Диъри

Атина, Гърция, 430 г. пр.Хр.

Древногръцкият разказвач на басни Езоп е казал следното: По-добре да ядеш боб с бе­кон в мир, отколкото да се гощаваш със слад­киши и бира в страх.

Като малък живеех във великия град Атина. Той беше най-прекрасният град на света, а ние бяхме най-прекрасните хора, освен това бяхме богати.

Въпреки всичко научих, че благосъс­тоянието понякога е нетрайно и че бо­гатството невинаги е благословията, за която го смятаме. Научих, че понякога е за предпочитане да си беден и щастлив, отколкото богат и нещастен.

Като малък си въобразявах, че сме благословени, но една година всичко се обърна надолу с главата.

Изглежда, гръцките богове решиха да ни прокълнат. Първото проклятие за нас се оказа спартанската войска. Спартанските воини си построиха ла­гер пред градските стени и отблъсква­ха или избиваха нашите воини при все­ки техен опит да пробият обсадата.

Защо не успяваме да ги победим? – попитах веднъж майка ми.

Тя поклати глава.

– Спартанците са най-жестоките хора на света. Живеят заради войната, раж- дат се и порастват, за да се бият и да умрат за Спарта.

– Защо ни мразят толкова силно и ис­кат да ни избият? – попитах я.

–Атина е богат град. Завиждат ни и се боят, че ще съберем войска, за да ги нападнем. Искат да ни унищожат, пре­ди ние да разрушим Спарта.

Всяка нощ в сънищата ми ме спохож­даха видения как железните им мечове ме насичат бавно на парчета. Чувствах се като атинска мишка, която чака да бъде смазана под нозете им…

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук