Щрих и Стих – поезия в анимация са дванайсет късометражни анимационни филмa по стихове на български автори.

Проектът е реализиран от Весела Данчева и Compote Collective , където вярват, че в анимацията няма стилистични и жанрови ограничения.

Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо е създаването на диалог между кино и поезия.

Подходът на всеки режисьор е пряко свързан с подбора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение.

Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластелинова анимация. В една от малкото теоретични разработки у нас, посветена на анимационната драматургия, а именно: „Драматургичното пространство на анимацията“ от Ивелина Попова, авторката ще напише:

„Щрих и стих, като мост между две изкуства, принадлежи изцяло на голямото поетично пространство.

Поезията в случая е и естетическа платформа на авторите, но и задължителен контекст, без който този филм не може да бъде възприет пълноценно. Контекст на прочити, превръщащ тези миниатюри в общо духовно пространство – на срещи и диалог през времето. За мен Щрих и стих очевидно е част от българското неоавангардно художествено пространство; в него директните връзки с различни модернистични и постмодернистични практики, от началото на 20-ти век до днес, са лесно разпознаваеми. В търсенето на нов художествен синтез модернистичният взрив от началото на миналия век като че ли срива стените между словесното поетично творчество и изобразителните изкуства. Манифестите се роят в множеството пресичащи се радикални варианти на футуризма, експресионизма, дадаизма, сюреализма и миметичното начало в изкуствата. Нови езици, нови автори- демиурзи, нови условни светове. Пространството на поезията се разширява. С развитието на киното и анимацията футуристичната мечта за кинетична визуална поезия става реалност“.

Откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация” на 16 септември от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме” (ул. „Г. С. Раковски” №63) ще бъде последвано от среща-разговор с режисьори и поети на 17 септември от 18:00ч. отново в галерия „Прегърни ме” и прожекция на филмите на 19 септември от 14:30ч. в Дом на Киното.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук