Фестивалът на френския филм ще завладее киноманието от 9 до 22 април, като част от програмата на Киномания.

Вила Каприз

Старт на селекцията ще даде „Вила Каприз“, който ще можем да видим първо в кино „Люмиер“ на 9 април от 19:00 часа. Филмът се фокусира върху прочут адвокат, чийто могъщ клиент е обвинен в незаконно придобиване на Вила Каприз –огромно имение на Френската ривиера. От съюзници двамата мъже се превръщат във врагове. Режисьор на продукцията е Бернар Стора, а в ролите ще видим: Нилс Ареструп, Патрик Брюел, Мишел Буке, Ирен Жакоб и Пол Ами.

Сбогом, глупаци

Ден по-късно (10 април, 17:00 часа) в кино „Люмиер“ ще бъде показан и отличеният с цели шест награди „Сезар“ „Сбогом, глупаци“ на режисьора Албер Дюпонтел. Историята се фокусира върху 43-годишна фризьорка, която се опитва да намери детето, което е била принудена да изостави, когато е била на 15. Двама ексцентрични мъже й помагат в това странно и забавно издирване. Филмът е с участието на  Виржини Ефира, Албер Дюпонтел , Никола Мари и Мишел Вийермоз.

Парфюмите

Във вълнуващия свят на „Парфюмите“ ни потапя режисьора и сценарист Грегори Манье. Трогателната комедия е съсредоточена върху двамата главни герои – Ан, знаменитост в света на парфюмите, но егоцентрична и непоносима за околните и новият й шофьор Гийом – единственият човек, който се осмелява да й се опълчи. В „Парфюмите“ участват Еманюел Девос (като Ан Уолбърг), Грегори Монтел ( катоГийом Фавр), както и Сержи Лопес и Гюстав Керверн. Филмът може да се види в кино „Люмиер“ на 18 април от 19:00 часа.

Неочакван тримуф

Сред другите предложения на френското кино е и „Неочакван тримуф“ – един от фестивалните хитове в тазгодишната Киномания, носител на Европейската филмова награда за най-добра комедия. Любопитната история е с режисьор Еманюел Куркол. Група затворници, предвождани от даровит, но често безработен актьор играят „В очакване на Годо“ по Самюъл Бекет. Театралното ателие в затвора прераства в турне, което обещава да се превърне в неочакван триумф. Филмът гледаме в „Люмиер“ на 17 април от 19:00 часа, а в ролите се превъплъщават: Кад Мерад, Давид Аяла, Ламин Сисохо, Софиан Хамес, Пиер Лотен, Александър Медведев, Марина Хандс, Лоран Стокер.

Дьо Гол

Дьо Гол“ е посветен на прочутия френски генерал и ще може да бъде видян в кино „Люмиер“ на 21 април от 19:00 часа. Режисьор на продукцията е Габриел льо Бомен, а в роли гледаме Ламбер Уилсън(като Шарл дьо Гол), Изабел Каре, Оливие Гурме, Лоран Стокер, Тим Хъдсън (като Уинстън Чърчил), Филип Лауденбах и др. С настъпването на немската армия Франция е изправена пред катастрофална военна ситуация. Шарл дьо Гол, току-що повишен в генерал, се присъединява към правителството в Париж, докато съпругата му Ивон и трите им деца остават в провинцията.Невероятната им съдба ще промени не самофренскат аистория, но и развитието на Втората световна война.Като основен фокусна Фестивала на френския филм тази година ще бъдат показани шест филмас участието на големия актьор Мишел Пиколи, който почина през 2020 г.

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1!Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция.

Още за Киномания 2021:

Цялата програма на Киномания може да откриете на: kinomania.bg
Билети на касите на НДК и на www.tickets.ndk.bg

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук