Гьоте-институт организира втория журналистически семинар Media Incubator, който тази година цели да анализира начините, по които малцинствените групи биват репрезентирани в  аудиовизуалните медии. Между 2 и 6 октомври, в допълнение към обучителната програма, ни очаква и кино селекцията  CineRoma, която ще разгледа истории, свързани с ромите в Европа.

Гьоте-институт България и Дом на киното ни канят на кино програма CineRoma, която ще представи филми с фокус върху хора и истории отвъд етикетите.

Прожекциите съпътстват второто издание на междукултурния семинар за журналисти MEDIA INCUBATOR и целят да обърнат внимание на начина, по който ромските малцинства биват репрезентирани в аудиовизуалните медии.

В началото на октомври може да гледате шест филма, много от които се показват за първи път у нас и разказват истории, свързани с живота на част от малцинствата в Европа. Програмата включва игрални филми от Румъния и Австрия, както и документални от България и Германия. На четири от прожекциите са поканени и специални гости, които ще проведат дискусии по темата с аудиторията в Дом на киното

CineRomaФилмова програма

2 октомври, 18:30
Писмо за помилване / Letter of Forgiveness (2020), реж. Алина Сербан
драма,  15 минути, субтитри: български

Годината е 1855, а филмът е базиран на истинската история на майка ромка и нейния син, чийто живот променя хода на румънската история, като допринася за премахването на робството. Късометражният филм е част от бъдещ пълнометражен проект и показва един ден в домакинството, където Мария и синът ѝ Динка служат като роби.

Циганска кралица / Gipsy Queen (2020), реж. Алина Сербан
драма, 117 минути, субтитри: български      

Гордата и уверена в себе си Али (Алина Сербан) не би си и помислила, че ще се окаже самотна майка в Хамбург, която се препитава с временна работа. Историята проследява миналото ѝ на успешна боксьорка, която е била принудена да напусне семейството си в Източна Европа. Едва когато се запознава с треньора по бокс Тане (Тобиас Морети), тя се осмелява да се завърне на ринга.

3 октомври, 18:30
Добре дошли у дома / Willkommen Zuhause (2011), реж. Елица Петкова
документален, 69 минути, субтитри: български

Какво е усещането, когато четиридесет полицаи звънят на вратата ти посред нощ, за да ти кажат, че имаш 30 минути да си събереш нещата? Филмът представя живота на ромите,  депортирани от Германия в Косово през 2010 година.  Елица Петкова показва съдбата на хора, родени и израстнали в Германия, но впоследствие заплашени от депортация към родната им страна, чийто език повечето дори не говорят.

Дискусия след филма с режисьорката Елица Петкова

4 октомври, 18:30
Весел е циганският живот / Lustig ist das Zigeunerleben (2017), реж. Людмила Живкова
Документален, 54 минути, субтитри: български

Филмът представлява личното изследване на авторката по темата за съдбата на циганите по време на Втората световна война. Оказва се, че единствено тук, в България, нито един циганин не е пострадал, за разлика от събитията, развили се в останалите европейски страни. Историята върви по следите на доброто и злото, на паметта на страната ни и нейните ромите, както и на човечността, която не бива да забравяме.

Дискусия след филма с режисьорката Людмила Живкова

5 октомври, 18:30
Да бъдеш циганин / Zigeuner sein (1970), реж. Петер Нестлер
документален,  47 минути, субтитри: български

Документален филм за положението на циганите в Германия и Австрия, 25 години след края на националсоциализма. Петер Нестлер реконструира преследването и убийствата на цигани по време на националсоциализма чрез интервюта, документи и свидетелства. Режисьорът описва реалността на бившите преследвани в края на 60-те години на ХХ век и по този начин запечатва последиците от миналото в настоящето.

Дискусия след филма с актрисата Наталия Цекова

6 октомври, 18:30
Аферим! / Aferim! (2015), реж. Раду Жуде
комедия, 108 минути, субтитри: български

Влашко, 1835 г. Двама ездачи, търсят избягал циганин роб, за когото се подозира, че има тайна връзка с жената на господаря. По пътя двамата срещат хора от различни националности и религии и всеки отразява предаваните от поколение на поколение предразсъдъци спрямо останалите.

Прожекцията ще открие продуцента от българска страна Росица Вълканова (КЛАС Филм)
Всички прожекции ще се състоят в Дом на киното.
Цена на билет: 5 лв.

Филмовата програма CineRoma е част от проекта Media Incubator, чиято цел е промяна на негативното отношение към ромите и повишаване на нетърпимостта към (не)съзнателните практики на медиите да акумулират клиширани нагласи спрямо техния етнос.

Повече за предстоящия семинар и лекторските теми, които ще бъдат разгледани от участниците, можете да научите ТУК.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук