Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан.

Камен Калев и Кольо Добрев на снимачната площадка на „Февруари“ / снимка: Филип Тодоров

“Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Камен Калев

На пресконференцията на 3 юни артистичният директор Тиери Фремо коментира извънредната година и напомни, че в дългата си 73-годишна история

фестивалът е пропускал издания единствено по време на Втората световна война.

По-рано тази година, заради ограниченията във връзка с пандемията Кан взе трудното решение да анулира физическото издание за 2020 г.

Въпреки това, комисията на фестивала продължи да гледа филми от цял свят (повече от 2000 заглавия) и реши да обяви своята официална селекция. Тиери Фремо увери, че одобрените филми ще бъдат показани на редица международни фестивали, като Сан Себастиан, Ню Йорк, Торонто, Бусан и т.н., и както винаги, престижната селекция ще се отрази по най-добрия начин на разпространението на филмите.

Иван Налбантов във „Февруари“ / снимка: Waterfront

“Февруари” е може би най-личният филм на режисьора.

Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин.

Калев е автор на сценария, режисьор, стои зад камерата и сам прави монтажа на филма. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф.

Лъчезар Димитров и Христо Димитров – Хиндо във „Февруари“ / снимка: Waterfront

Участват: Иван Налбантов (“Източни пиеси”), Христо Димитров – Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев. 

Кольо Добрев във „Февруари“ / снимка: Waterfront

Филмът е копродукция между България и Франция и е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. Продуценти са Филип Тодоров и Камен Калев (Уотърфронт), Владимир Явашев, а копродуценти са Диан Ясем (Diane Jassem) и Селин Шапданиел (Céline Chapdaniel) от Коро Филмс (Koro Films). Световен разпространител на “Февруари” е френската компания Мементо филмс интернешънъл (Memento Films International).

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук