Малкото паяче Отвратко (корици)

Зайчета, мечета, лисичета, мишлета… Книжките за най-малките изобилстват от какви ли не пухкави герои, представени в най-сладки краски.

Но какво правим с животинките, анатемосани да бъдат отвратителни?

И не възпитаваме ли сами чувство на страх у децата си пред съвсем безобидни твари, каквито са например паячетата. Популярната немска актриса Диана Амфт се е замислила отдавна върху този въпрос и отдавна си е отговорила:

„Преди години аз също изпитвах огромен страх от паяци. Днес не съм сигурна дали е било страх, или отвращение. Защото всъщност знаех, че не могат да ми сторят нищо лошо. Всеки път когато видех паяк, започнах да си представям, че и той си има семейство, малко братче или братовчедка, и дори, че е тръгнал на гости. За всеки си измислях име и лице, и цяла история. И в крайна сметка от тези истории възникна книжката с картинки за малкото паяче Отвратко.

Ако се замислим по-дълбоко, паяците са всъщност възхитителни същества. Какви магически произведения на изкуството представляват техните мрежи сред природата. И колко вълнуващо е човек да ги наблюдава! Не е зле от време на време да погледнем от друга перспектива нещата, които не обичаме.

Нерядко се боим от това, което не познаваме или не разбираме…“

И в отговор на този въпрос младата актриса става детска авторка – започва цяла поредица с герой едно очарователно паяче, което страда, защото хората се боят от него – „Малкото паяче Отвратко“. Във всяка книжка паячето се разкрива в различна среда – на село, на морето, в училище, на рожден ден…

В родината на Диана Амфт – Германия, поредицата премина вече половинмилионния си тираж, за което принос имат и веселите илюстрации на друга млада жена – художничката Мартина Матос. У нас на пазара са първите две книжки за паячето Отвратко, поднесени от издателство „Емас“.

МАЛКОТО ПАЯЧЕ ОТВРАТКО

 

„- МАМО? – попита паячето. – Защо хората се плашат от нас?
– Как ти хрумна пък това? – стъписа се мама.
– Ами днес край новата ми мрежа минаха хора, развикаха се: „У-у-у, че отврат!“ и се разбягаха – отвърна тъжно малкото паяче.
– Знаеш ли, съкровище мое – поде мама със съчувствие, – на някои въпроси не е лесно да се отговори. Но умният паяк не спира да ги задава и така си съставя свое мнение.“

И малкото паяче Отвратко тръгва да дири отговора. Щом прочетеш книжката, ще го намериш и ти.

 

МАЛКОТО ПАЯЧЕ ОТВРАТКО
Ваканция на село


„Една топла лятна вечер малкото паяче седеше на вечеря с мама и тати. Времето беше приятно, вкъщи – уютно, но не това бе причината за вълнението на паячето. Не, то се вълнуваше, защото на другия ден цялото семейство заминаваше на село.
– Е, радваш ли се вече? – полюбопитства мама.
– И още как! – възкликна паячето. – Най-много се радвам, че ще видя куче-котко-кравата.
– Това пък какво е? – почуди се татко. – Виждал съм кучета, котки и крави, но за куче-котко-крава не съм и чувал.
– Знам – усмихна се паячето, – но ако имаше такова животно, то със сигурност щеше да е смешно.“

Заедно с Отвратко ще се запознаеш и ти с животните в селския двор и със сигурност доста ще се повеселиш.  

За автор и илюстратор

Диана Амфт, родена през 1975 г., е известна в Германия филмова и телевизионна актриса. Отличавана е многократно с престижни награди, сред които „Златната нимфа“ на Монте Карло и австрийската телевизионна награда „Роми“ за любима актриса.

Мартина Матос

Мартина Матос, родена през 1978 г. в гр. Кил, е живяла и учила в Португалия от петгодишна възраст.

Завършила е живопис във Факултета по изящни изкуства при Университета на Лисабон.

От 2004 г. живее отново в Германия и работи като художничка и илюстраторка.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук