Noma Bar: Илюстрациите ми са болкоуспокояващи

Илюстрациите ми са болкоуспокояващи.

Така израелският графичен дизайнер Avinoam (Noma) Bar определя работата си. Обяснението се крие в началото на творческия му път:

„Всичко започна в Израел, когато бях тийнейджър. По време на първата война в Персийския залив трябваше да прекарам известно време в бомбоубежище. Докато четях вестник, се натъкнах на символа за опасна радиация, в черно на жълт фон. Колкото повече го гледах, толкова повече ми се струваше, че виждам веждите и мустаците на Саддам Хюсеин. Скицирах шапка около символа и изведнъж силуетът на диктатора се появи.

Взех това изображение с мен, когато се преместих в Лондон и го изпратих на списания и вестници, докато търсех начин да развивам визуалния си език. Получих първата си комисионна за портрет на Шекспир в същия стил. Последваха още поръчки…“. 

20 години след първите си „тийнейджърски драскулки“ Нома Бар  си е спечелил името на майстор на илюзията, владеещ до съвършенство възможностите на негативното пространство (същото, което мнозина възприемат като излишно място около основния обект).

Илюстрациите му са ярки не само с цветовете си. Нома е способен да използва „ненужното“, за да създаде смисъл. И дори социално послание.

Изкуството на Noma Bar, където илюстрациите са болкоуспокояващи

Роден през 1973 г. в Израел, Нома завършва Академията за изкуство и дизайн Bezalel през 2000 г. От 2001 г. работи в Лондон с големи имена и медии, сред които BBC, The Observer, The Economist , The Guardian, Vodafone, Coca Cola, Wallpaper и много други.

Илюстрирал е над 60 корици на списания, създал е над 550 илюстрации и публикувал две книги: Guess Who – The Many Faces of Noma Bar („Познай кой – многото лица на Нома Бар“) през 2008 г. и Negative Space („Негативно пространство“) в началото на 2009 г.

Нома Бар е автор и на забележителни корици и оформления на книги, както и на серия остроумни, вълнуващи (а често и социално ангажирани) анимации:

Noma Bar

Нома Бар

Източник и илюстрации: Noma Bar
Изкуството на артиста може да следите във Facebook / Twitter / Instagram

Книгите на Норма Бар може да откриете тук: Negative Space и Guess Who – The Many Faces of Noma Bar.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (33%)
  • вдъхновяваща (33%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук